Polonia „îngheață” relațiile cu Ungaria/Orban, trimis la oftalmolog pentru că „nu vede clar ce s-a întâmplat la Bucea”

Polonia „îngheață” relațiile cu Ungaria/Orban, trimis la oftalmolog pentru că „nu vede clar ce s-a întâmplat la Bucea”

Jaroslaw Kaczynski, vicepremierul şi liderul de facto al Poloniei, l-a criticat, vineri, pe vechiul său aliat şi prieten,Viktor Orban, premierul Ungariei, deoarece ”nu vede clar ce s-a întâmplat la Bucea” şi îi recomandă o ”vizită la oftalmolog”. De asemenea, liderul polonez a spus că o cooperare viitoare nu este posibilă decât dacă abordarea lui Orban asupra agresiunii ruse în Ucraina se schimbă, relatează The Associated Press.

Jaroslaw Kaczynski a declarat într-un interviu pentru Radio Plus că are o părere ”categoric negativă” cu privire la refuzul lui Orban de a condamna invazia Rusiei în Ucraina şi de a ajuta la înarmarea Ucrainei. De asemenea, Kaczynski l-a criticat pe Orban pentru că l-a numit pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski unul dintre ”adversarii săi”.

Potrivit oficialului polonez, atitudinea lui Orban a fost ”foarte tristă” şi o ”dezamăgire”. ”Când premierul Orban spune că nu poate vedea clar ce s-a întâmplat în Bucea, atunci ar trebui să fie sfătuit să meargă la un oftalmolog, iar acest lucru este o dezamăgire”, a spus Kaczynski.

”Cred că ceea ce face Viktor Orban are legătură cu speranţa de a juca un rol în oprirea acestui conflict (n.r. din Ucraina), dar cred că acesta este o pistă falsă, în totalitate”, a mai declarat el.

După victoria electorală de weekendul trecut, Orban a spus că doreşte să consolideze relaţiile de parteneriat cu Polonia şi să pună capăt diviziunii din cauza invaziei ruse în Ucraina. Kaczynski a răspuns vineri că o schimbare a relaţiilor ar fi un ”lucru bun, dacă Viktor Orban se schimbă”, deoarece, aşa cum stau lucrurile acum, ”nu putem coopera”.

Declaraţia lui Kaczynski vine ca o mare surpriză, după ani de cooperare strategică între guvernele de dreapta din Polonia şi Ungaria, care s-au sprijinit reciproc în disputele lor separate privind statul de drept şi finanţarea cu Uniunea Europeană, blocând uneori deciziile acesteia.

Ungaria, singura dintre vecinii UE ai Ucrainei, a refuzat să aprovizioneze ţara cu armament şi nici nu a permis transferul armamentului peste graniţa ungaro-ucraineană.

Orban, care a condamnat acţiunile Rusiei în Ucraina, dar a evitat să menţioneze explicit numele lui Putin, a criticat sancţiunile Uniunii Europene impuse Moscovei asupra importurilor ruseşti de energie, pe care Ungaria se bazează foarte mult.

Poziţia ambiguă a Ungariei faţă de conflict a stârnit furia oficialilor ucraineni, care i-au cerut public lui Orban să adopte o poziţie mai fermă cu privire la apărarea Ucrainei.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /