Polonia intenționează să investească masiv în apărare, criticii susțin că planul este 'nerealist'

Polonia intenționează să investească masiv în apărare, criticii susțin că planul este 'nerealist'

Noile intenții ale Poloniei de a-și dubla cheltuielile pentru apărare și a suplimenta cu 100.000 de militari efectivele sale armate par să fie, cel puțin pe hârtie, exact ceea ce au nevoie aliații NATO pentru a răspunde criticilor președintelui american Donald Trump conform cărora Europa nu plătește suficient pentru securitatea sa, comentează vineri Reuters.

Parțial ca răspuns la acțiunile Rusiei în estul Ucrainei vecine, 'Conceptul de apărare al Republicii Polone' vizează să permită Varșoviei să reziste oricărei posibile agresiuni ruse fără a fi nevoie să se bazeze atât de mult pe ajutorul a mii de soldați din SUA și alte state NATO aflați deja în Polonia.

Însă planul riscă să-i distanțeze pe aliații Poloniei, ar putea permite Rusiei să exploateze noile vulnerabilități și s-ar putea dovedi falimentar pentru Varșovia, susțin diplomați NATO, analiști din domeniul securității, dar și unele voci din guvernul și armata poloneze.

''În doar 12 ani, Polonia va fi capabilă să se apere singură cu forțele sale armate'', a afirmat ministrul apărării polonez, Antoni Macierewicz, în prezentarea noii strategii de apărare, în luna mai.

''Autosuficiență? Cum? Este absolut nerealist. Chiar vrem să trimitem aliaților noștri din NATO semnalul că nu ne pasă de ei?'', a declarat un oficial guvernamental polonez pentru Reuters.

La Bruxelles, Alianța Nord-Atlantică nu a comentat public acest subiect, dar în cadru privat mai mulți oficiali s-au arătat circumspecți. ''Nimeni nu poate opri o țară membră să se împuște în picior. Consecințele vor fi evidente atunci când cineva cade'', a spus un oficial NATO.

Forțele armate poloneze au suferit timp de decenii de pe urma investițiilor insuficiente, iar două treimi din dotarea armatei poloneze datează din perioada sovietică.

Guvernul de la Varșovia se așteaptă să semneze până la finalul anului un acord în valoare de 7,6 miliarde de dolari cu compania americană Raytheon pentru achiziționarea a opt sisteme de apărare balistică Patriot, dar un oficial apropiat negocierilor a estimat că termenul este nerealist. ''Lipa modernizării armatei este cea mai mare problemă acum'', a spus generalul Waldemar Skrzypczak, care anterior în cursul acestui an a demisionat din funcția de consilier al ministrului apărării polonez.

Polonia se află printre cele cinci membre ce respectă obiectivul de 2% din PIB pentru apărare, stabilit la Summitul NATO din Țara Galilor desfășurat în septembrie 2014, și vizează să aloce 2,5% din PIB până în 2030, cu condiția ca economia sa să înregistreze o creștere pozitivă.

Printre noile achiziții planificate, Varșovia intenționează să cumpere două escadroane de avioane de vânătoare Lockheed Martin F-35.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Fosta țiitoare a lui Dragnea s-a combinat cu fostul patron de la Sensiblu

2 VIDEO „Nu mai are fiere, splină, o parte din ficat, coastele i-au pătruns în plămâni” / Patru polițiști de la SAS, reținuți după ce au bătut un bărbat c…

3 Hopa! Soldații ruși și-au creat pe Telegram o „scorbură” pe care Kremlinul nu o poate controla

4 Așa o fi?

5 Ăsta e, probabil, cel mai prost soldat rus! Priviți ce-a făcut după jefuirea unei case din Irpin