Polonia intenționează să organizeze un referendum pe tema primirii refugiaților

Președintele polonez conservator Andrzej Duda a declarat joi că un referendum cu privire la primirea refugiaților ar putea avea loc în Polonia în 2019 în același timp cu alegerile parlamentare, relatează AFP.

Problema refugiaților s-a numărat printre temele cheie ale campaniei electorale a partidului naționalist Dreptate și Justiție (PiS), care se opune ferm primirii refugiaților, pentru alegerile legislative din 2015 în urma cărora a obținut majoritatea absolută în Parlament.

'Acest referendum ar putea avea loc în ziua alegerilor legislative din 2019, pentru că astfel opinia polonezilor cu privire la acest subiect va fi clară și fără echivoc pentru noua majoritate' parlamentară în urma acestui scrutin, a declarat președintele polonez.

'Astăzi, această problemă nu apare. (...) Guvernul polonez actual nu este de acord cu sistemul de cote european. Noi nu suntem de acord cu relocarea forțată a refugiaților pe teritoriul polonez', a adăugat președintele provenit din Partidul conservator și naționalist Dreptate și Justiție (PiS).

Problema organizării acestui eventual referendum va apărea 'în cazul în care această chestiune va fi în continuare ridicată la nivel internațional, la nivel UE, dacă vor exista încercări de a ne forța, să spunem clar (... ) dacă vom primi refugiați', a mai spus președintele.

El a adăugat că organizarea referendumului va depinde de asemenea de prezența la vot a polonezilor la referendumul 'consultativ' cu privire la modificările Constituției care ar putea avea loc pe 11 noiembrie cu ocazia alegerilor locale.

La mijlocul lunii mai, Comisia Europeană a amenințat că va iniția proceduri de infringement împotriva Ungariei și a Poloniei dacă vor refuza în continuare să găzduiască solicitanți de azil din Italia și Grecia.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO / Asta e MAFIE! Augustin Zegrean, avertisment GRAV: CCR s-ar putea să nu valideze alegerile prezidențiale!…

2 CULISE / Cine e baronul PSD care a ordonat anularea zborurilor TAROM în ziua moţiunii. DNA începe audierile

3 Asta e de DNA! Citiți de unde vine bogăția Liei Savonea! Ea e cea care l-a salvat pe Vântu!

4 Pinochio s-a întors! Ponta a cerut 3 ministere la negocierile cu Orban! Cel mai important: Apărarea!

5 Dăncilă poate lua între 8 și 18 ani de pușcărie după denunțul lui Dragnea!

recomandări

Te ia DNA: Cirloganu Marian Cristinel

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Tipul ăsta coboară un baraj vertical cu bicicleta