Polonia l-a convocat pe ambasadorul Belarusului în urma unor acuzaţii făcute de Lukaşenko

Polonia l-a convocat pe ambasadorul Belarusului în urma unor acuzaţii făcute de Lukaşenko

Polonia a anunţat joi că l-a convocat la sediul Ministerului său de Externe pe ambasadorul Belarusului pentru a protesta faţă de ''acuzaţii nefondate'', după ce potrivit presei belaruse preşedintele Aleksandr Lukaşenko a acuzat Varşovia că intenţionează să anexeze o parte din Belarus în cazul agravării crizei din această ţară, transmite Reuters.

''Cu privire la acuzaţiile nefondate repetate din partea liderilor belaruşi la adresa Poloniei, ambasadorul Belarusului a fost convocat (la Ministerul Afacerilor Externe) astăzi, la ora 15:00'', a scris pe Twitter adjunctul ministrului de externe polonez Marcin Przydacz.

Lukaşenko a acuzat Polonia că plănuieşte să preia regiunea Grodno, frontalieră cu Polonia şi Lituania, dacă Belarusul se dezmembrează, a relatat agenţia de presă BelTA.

Aceasta a relatat joi că Lukaşenko a ordonat trimiterea unor forţe militare la graniţa cu Polonia. ''Vedeţi această declaraţie că, dacă Belarus se dezmembrează, Grodno Oblast va deveni parte a Poloniei. Ei (polonezii) deja afirmă deschis acest lucru şi visează la asta. Nu vor reuşi, ştiu asta cu siguranţă'', a declarat Aleksandr Lukaşenko, citat de BelTA.

De asemenea, Lukaşenko a acuzat NATO, organizaţie din care fac parte şi Polonia şi Lituania, că îşi consolidează forţele în apropierea frontierei cu Belarus.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a respins ferm miercuri acuzaţiile Minskului, subliniind că orice tentativă a Belarusului de a folosi Alianţa Nord-Atlantică drept ţap ispăşitor este ''greşită şi nejustificată''.

În ultimele 17 zile, zeci de mii de demonstranţi au ieşit pe străzile din Minsk şi din alte oraşe din Belarus pentru a protesta contra realegerii controversate a lui Lukaşenko (65 de ani) în funcţia de preşedinte la scrutinul prezidenţial din 9 august.

Opoziţia belarusă este convinsă că votul a fost fraudat, în timp ce liderul de la Minsk invocă rezultatele oficiale ale scrutinului, ce îi acordă peste 80% din sufragii, iar candidatei opoziţiei Svetlana Tihanovskaia, care s-a refugiat în Lituania, doar 10%. Poliţia belarusă a intervenit brutal împotriva protestatarilor, reţinând mii dintre aceştia, dintre care mulţi au declarat că au fost torturaţi în detenţie. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 CIA și Pentagonul vor înarma și antrena forțele gherilă ucrainene în România, Polonia și Slovacia

2 Dezvăluirea unui general iranian: Familia regală saudită s-ar trage din evreii care s-au luptat cu Mahomed

3 37 de violuri, 3 morți, 87 de magazine și 1500 de case devastate / Bilanțul primei zile de ocupație în Alba a „e…

4 Poate cea mai frumoasă femeie din România...

5 VIDEO Oficial britanic / „Războiul din Ucraina este doar la câteva zile distanță”