Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Polonia: Mii de persoane au manifestat împotriva unui proiect de lege anti-avort

Mii de polonezi au protestat vineri, în cadrul unor manifestaţii din aşa-numita ''vinere neagră'', împotriva unui proiect ce prevede înăsprirea legii anti-avort, care este deja printre cele mai restrictive din Europa, relatează AFP.

La Varşovia, tinere femei au ridicat, într-o mişcare coordonată, mari palme roşii din carton cu inscripţia ''Stop''. Altele au purtat pancarte cu sloganuri variate: ''Capelele voastre, uterele noastre'' sau ''Vrem să putem alege, nu teroare''.

Anterior, tot vineri, comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, Nils Muiznieks, a avertizat Polonia că acest proiect, care interzice inclusiv avortul în caz de malformaţie a foetusului, este incompatibil cu angajamentele Varşoviei în privinţa drepturilor omului.

El a făcut apel la parlamentul polonez "să respingă această propunere legislativă şi orice altă propunere care vizează limitarea accesului femeilor la drepturile lor privind sexualitatea şi procrearea".

Manifestanţii, deopotrivă femei şi bărbaţi, care au răspuns la apelul la proteste al organizaţiilor feministe, au început din faţa parlamentului un marş care se va încheia la sediul Partidului Lege şi Justiţie (PiS), formaţiunea aflată la putere care susţine acest proiect. Pentru manifestaţii au fost desfăşurate importante forţe de poliţie.

O altă manifestaţie a început în paralel în faţa sediului Arhiepiscopiei Varşoviei, oprindu-se prin faţa tuturor bisericilor, pentru a denunţa presiunea exercitată de episcopatul catolic din Polonia asupra oamenilor politici în această chestiune.

Proteste masive au fost organizate şi în multe alte oraşe, precum Poznan, Wroclaw, Cracovia, Gdansk şi Szczecin.

Dacă textul prezentat de comitetul Stop Avortul este adoptat de parlament, ceea ce pare posibil, întreruperea de sarcină nu va mai fi permisă decât în două cazuri: risc la adresa vieţii sau a sănătăţii mamei sau sarcină rezultată în urma unui viol sau incest.

În opinia persoanei care animă comitetul Stop Avort, Kaja Godek, "această lege reprezintă în fiecare zi viaţa a trei fiinţe umane". Potrivit ei, malformaţiile au fost în 2016 la originea a 1.046 - respectiv 96% - din avorturile legale practicate în Polonia.

Organizaţiile feministe au reuşit în 2016, datorită unor ample manifestaţii ale unor femei îmbrăcate în negru, să obţină respingerea unui proiect similar de către parlament unde conservatorii sunt majoritari.

Noul proiect este însă şi mai restrictiv: el prevede pedepse de până la cinci ani de închisoare pentru medicii şi alte persoane care participă la un avort, inclusiv pacientele, dar permite judecătorului să renunţe la a le sancţiona şi pe acestea din urmă. AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ALARMĂ Zeci de mii de români vor fi amendați după 26 mai! Jandarmeria, la ordinul ministrului Camen Dan, monit…

2 Informație. Candidații lui Voiculescu de pe lista PSD vor pleca la PPUSL imediat după validare! Dragnea, în râ…

3 Document. Citiți și voi ce avere are primarul PSD din Topoloveni după 29 de ani de mandat. Primește de la stat…

4 Rakeții PSD au ratat ținta. Dragnea a crezut că l-a angajat pe Carlos Șacalul, dar s-a ales cu Stan și Bran!

5 VIDEO Dragnea, cu sclavii TVR după el, în satul din Sibiu unde-a copilărit liderul USR, Dan Barna! Unul făcea …

recomandări

Te ia DNA: Constantin Boșcodeală

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

America literară - o hartă a celor mai bune cărți pentru fiecare stat - partea I