Polonia: Ministrul justiției va fi și Procuror General, caz unic în UE

Polonia: Ministrul justiției va fi și Procuror General, caz unic în UE

Ministrul justiției al Poloniei va cumula această funcție cu cea de Procuror General, odată cu intrarea în vigoare, vineri, a unei noi reforme controversate a guvernului conservator al partidului Dreptate și Justiție (PiS), informează joi AFP.

Potrivit experților, este vorba de un caz unic în Europa, în timp ce opoziția poloneză denunță subordonarea Parchetului unui decident politic.

Pentru guvern, dimpotrivă, este vorba de o "restabilire a încrederii cetățenilor în sistemul judiciar", după cum a declarat joi premierul polonez Beata Szydlo. "Abandonăm modelul ratat introdus de coaliția PO-PSL (forțele de centru aflate la putere până în octombrie anul trecut) în funcționarea Parchetului, în avantajul unor soluții care vor garanta mai bine și mai eficient securitatea polonezilor", a explicat Szydlo în timpul unei conferințe de presă.

Un deputat al opoziției, Jan Grabiec, a calificat acest argument drept "absurd", în timp ce colegul său Krzysztof Brejza a denunțat "politizarea Parchetului, al cărui singur stăpân va fi un politician de la PiS".

Intervievat de AFP, un profesor de drept de la Universitatea din Paris, Didier Rebut, a dezvăluit că, din câte cunoaște, o asemenea configurație a justiției este "unică în Europa". În Franța, magistrații Parchetului țin de ministrul justiției, însă acesta din urmă "nu poate acționa în dosare individuale", iar proiectele de "atașare a Parchetului de Ministerul de Justiție au fost întotdeauna respinse", a subliniat el.

AGERPRES/(AS — autor: Adriana Matcovschi, editor: Karina Olteanu, editor online: Simona Aruștei)


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria