Polonia: Parlamentul modifică modul de desemnare a membrilor Comisiei Electorale începând din 2019

Polonia: Parlamentul modifică modul de desemnare a membrilor Comisiei Electorale începând din 2019

Parlamentul polonez a adoptat vineri un amendament legislativ prin care se modifică modul de desemnare a membrilor Comisiei Electorale de Stat (PKW) după alegerile parlamentare din 2019, când expiră mandatul actualei PKW, transmite agenţia de presă poloneză PAP.

Astfel, şapte dintre cei nouă membri ai PKW vor fi numiţi de camera inferioară a parlamentului de la Varşovia (Sejm) şi nu vor mai fi delegaţi de către Tribunalul Constituţional şi Curtea Supremă, aşa cum se întâmplă în prezent.

Şeful Biroului Electoral Naţional, organism consultativ al PKW, va fi ales - pentru un mandat de şapte ani - dintre trei candidaţi prezentaţi de ministrul de interne.

De asemenea, noua lege elimină circumscripţiile electorale în comune cu mai puţin de 20.000 de locuitori în favoarea unui sistem cu vot majoritar.

În noua legislaţie se renunţă la votul prin corespondenţă, spre nemulţumirea parlamentarilor din opoziţie, care au atras atenţia că în acest fel se va limita accesul persoanelor cu dizabilităţi la procesul electoral. În schimb, formaţiunea aflată la guvernare, Partidul Lege şi Justiţie, susţine că votul prin corespondenţă a cauzat un număr semnificativ de nereguli şi că legea asigură alte modalităţi de a vota pentru persoanele cu dizabilităţi. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro