Polonia: Percheziții la locuința fostului dictator comunist Jaruzelski

Polonia: Percheziții la locuința fostului dictator comunist Jaruzelski

Un organism al statului polonez care instrumentează crimele comuniste a anunțat luni 'operațiuni' la domiciliul fostului dictator comunist, generalul Wojciech Jaruzelski, în plină polemică cu privire la presupusa colaborare a lui Lech Walesa cu regimul anilor 1970, informează AFP. Procurorii Institutului polonez al Memoriei Naționale (IPN) 'au procedat la operațiuni la domiciliul văduvei generalului Wojciech Jaruzelski' din Varșovia, a anunțat purtătorul de cuvânt al IPN, Agnieszka Sponska-Jaremczak, fără a face mai multe precizări.

Această percheziție intervine la două săptămâni după o descindere a IPN la văduva generalului Czeslaw Kiszczak, colaborator apropiat al generalului Jaruzelski în perioada comunistă. În acea descindere, IPN a confiscat documente menite să demonstreze colaborarea liderului istoric al sindicatului Solidaritatea, Lech Walesa, cu poliția secretă comunistă în anii 1970-1976.

Lech Walesa respinge în mod categoric aceste acuzații, calificând drept 'falsuri grosolane' documentele confiscate și publicate de IPN.

Zeci de mii de polonezi au manifestat sâmbătă și duminică pe străzile din Varșovia și Gdansk (nord), pentru a-și exprima sprijinul pentru Lech Walesa.

Generalul Wojciech Jaruzelski, decedat în mai 2014 la vârsta de 90 de ani, a impus legea marțială în țara sa la 13 decembrie 1981, în încercarea de a desființa mișcarea Solidaritatea. Generalul Jaruzelski a fost de asemenea acuzat că în tinerețe a fost colaborator al serviciilor de contraspionaj, responsabile, după războiul din 1939-1945, de executarea unor opozanți ai regimului comunist, executare ordonată de Moscova.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…