Polonia: Planul guvernului de a creşte contribuţiile bogaţilor la pensii încalcă legea fundamentală, stabileşte Curtea Constituţională

Curtea Constituţională a Poloniei a stabilit miercuri că planul guvernului de a creşte contribuţiile celor mai bogaţi plătitori de taxe la fondurile de pensii şi alocaţii pentru persoanele cu dizabilităţi încalcă legea fundamentală a ţării, relatează Reuters.

Proiectul de majorare a acestor contribuţii se înscrie în demersurile formaţiunii eurosceptice aflate la guvernare în Polonia, Lege şi Justiţie (PiS), de a creşte încasările statului şi de a găsi surse de finanţare pentru politicile sale sociale costisitoare.

Potrivit agenţiei poloneze de presă PAP, Ministerul Muncii a apreciat că prin creşterea contribuţiilor la fondurile de pensii şi handicap s-ar strânge doar în acest an la bugetul ţării 5,4 miliarde de zloţi în plus (1,4 miliarde de dolari).

Acest lucru ar fi putut contribui la rândul său la scăderea deficitului, care este estimat la 41,5 miliarde de zloţi în acest an.

Sistemul de pensii din Polonia, o moştenire a economiei controlate de stat din era comunistă, este o grea povară pentru finanţele publice poloneze, pe fondul îmbătrânirii demografice.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Fraților, ăsta pute a Securitate de nu poți sta lângă el! Deține, foarte probabil, cel mai năucitor CV din Rom…

2 Categoria „valori” / Viața spectaculoasă a interlopilor din clanul Duduianu: mașini de lux, petreceri cu maneliș…

3 Răsturnare de situație! Principalul suspect în cazul uciderii lui Emi Pian este un tânăr de 26 de ani fără caz…

4 VIDEO Ce a cântat Florin Salam la priveghiul lui Emi Pian și de ce a fost amendat / Prostul de Vela s-a dus la p…

5 Uite de ce a fugit în Dubai! DIICOT i-a pus sechestru lui Cristi Burci, patronul Adevărul și Prima TV