Polonia: Planul guvernului de a creşte contribuţiile bogaţilor la pensii încalcă legea fundamentală, stabileşte Curtea Constituţională

Curtea Constituţională a Poloniei a stabilit miercuri că planul guvernului de a creşte contribuţiile celor mai bogaţi plătitori de taxe la fondurile de pensii şi alocaţii pentru persoanele cu dizabilităţi încalcă legea fundamentală a ţării, relatează Reuters.

Proiectul de majorare a acestor contribuţii se înscrie în demersurile formaţiunii eurosceptice aflate la guvernare în Polonia, Lege şi Justiţie (PiS), de a creşte încasările statului şi de a găsi surse de finanţare pentru politicile sale sociale costisitoare.

Potrivit agenţiei poloneze de presă PAP, Ministerul Muncii a apreciat că prin creşterea contribuţiilor la fondurile de pensii şi handicap s-ar strânge doar în acest an la bugetul ţării 5,4 miliarde de zloţi în plus (1,4 miliarde de dolari).

Acest lucru ar fi putut contribui la rândul său la scăderea deficitului, care este estimat la 41,5 miliarde de zloţi în acest an.

Sistemul de pensii din Polonia, o moştenire a economiei controlate de stat din era comunistă, este o grea povară pentru finanţele publice poloneze, pe fondul îmbătrânirii demografice.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Fostul premier Tudose îndeamnă oamenii să voteze cu Iohannis! „Nu e vorba despre un vot cu inima, ci despre un…

2 HOPA! Dăncilă a predat Organizarea întreprinderii socialiste. A picat treapta I, a IIa și admiterea la faculta…

3 BREAKING Ce scrie în raportul Jandarmeriei despre 10 august, păstrat secret până săptămâna trecută

4 ALERTĂ / Noi informații-bombă din dosarul 10 august, desecretizat de Guvern / Document INTEGRAL

5 Citiți și voi cum proceda PSD pentru a pune pe funcții slugoii de partid / Studiu de caz: Cum a ajuns ăsta șeful…

recomandări

Te ia DNA: Cornelia Negrut

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Să mergi cu bicicleta pe sfoară în Alpi necesită ceva curaj