Polonia: Preşedintele Duda încearcă să liniştească protestele cu un proiect de lege privind posibilitatea avortului în cazuri foarte grave

Polonia: Preşedintele Duda încearcă să liniştească protestele cu un proiect de lege privind posibilitatea avortului în cazuri foarte grave

Preşedintele polonez Andrzej Duda a anunţat vineri că va propune un proiect de lege care să reintroducă posibilitatea întreruperii de sarcină în cazul unor anomalii grave ale fătului care ar duce la moartea acestuia, într-o încercare de a linişti protestele de masă declanşate de interzicerea aproape totală a avorturilor, transmit Reuters şi dpa.

Tribunalul constituţional a scos în afara legii săptămâna trecută întreruperile de sarcină în caz de malformaţie gravă a fătului, limitând de facto avortul doar la cazurile în care viaţa mamei este pusă în pericol sau sarcina este rezultatul unui viol ori incest.

Zeci de mii de persoane a ieşit pe străzile oraşelor pentru a protesta împotriva deciziei.

Demonstraţiile s-au transformat într-o revărsare de furie împotriva partidului naţionalist Lege şi Justiţie (PiS, aflat la guvernare), considerat responsabil, alături de Biserica catolică, de decizia Tribunalului Constituţional.

Un sondaj a arătat o scădere abruptă a sprijinului faţă de PiS.

Preşedintele Andrzej Duda, un aliat al naţionaliştilor, a anunţat vineri că va propune un proiect de lege care va permite întreruperile de sarcină în majoritatea cazurilor grave.

PiS dispune de o majoritate în camera inferioară a parlamentului, având aşadar puterea de a adopta proiectul.

'Când testele prenatale sau alte indicii medicale arată o probabilitate ridicată ca bebeluşul să se nască mort sau să aibă o boală incurabilă sau un defect care va duce la decesul copilului, în mod inevitabil şi direct, indiferent de măsurile terapeutice folosite', a precizat Duda într-un comunicat cu privire la situaţiile în care va exista opţiunea avortului şi care nu includ sindromul Down.

'Este o încercare de a atenua situaţia pentru PiS, dar nicio persoană în toate minţile nu ar trebui să cadă în capcană', a reacţionat pentru Reuters deputata de stânga şi activista Joanna Scheuring-Wielgus.

'Este prea târziu acum pentru o asemenea propunere. Oamenii cer ca avortul să fie legal acum', a spus Klementyna Suchanow, unul din organizatorii recentelor proteste.

Zeci de mii de persoane sunt aşteptate să protesteze din nou vineri seară.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina