Polonia: Primarul Varşoviei, noul candidat al opoziţiei la alegerile prezidenţiale

Polonia: Primarul Varşoviei, noul candidat al opoziţiei la alegerile prezidenţiale

Principala forţă de opoziţie de centru din Polonia l-a desemnat vineri pe primarul Varşoviei drept noul său candidat la alegerile prezidenţiale, un scrutin extrem de perturbat de coronavirus şi de probleme legale, potrivit AFP.

Alianţa formată în jurul partidului de centru Platforma Civică (PO) l-a desemnat pe Rafal Trzaskowski, 48 de ani, să o înlocuiască pe Malgorzata Kidawa-Blonska, candidata sa iniţială, care a abandonat cursa vineri dimineaţă.

Rafal Trzaskowski este un fost ministru al administraţiei şi domeniului digital şi un fost secretar de stat pentru afaceri europene.

În 2018, el a câştigat din primul tur alegerile locale din Varşovia în faţa unui candidat al partidului conservator naţionalist PiS aflat la putere.

Acum, el se va confrunta cu preşedintele în exerciţiu Andrzej Duda, apropiat de PiS, care vrea să obţină al doilea mandat şi porneşte ca favorit.

"Mă voi lupta pentru un stat puternic, însă în primul rând bazat pe principiile unui stat de drept", a declarat presei Trzaskowski.

De la venirea la putere a PiS în 2015, Polonia a fost criticată cu regularitate în Uniunea Europeană în legătură cu chestiunea respectării statului de drept.

Sondaje de opinie recente sugerează că Duda nu mai poate conta pe o victorie din primul tur, din cauza crizei economice provocate de epidemia de COVID-19.

Fixate iniţial la 10 mai, alegerile au fost amânate în ultimul moment în contextul în care guvernul şi partidele de opoziţie nu au reuşit să ajungă la un acord asupra felului în care ar fi urmat să se desfăşoare scrutinul în plină epidemie.

Nu a fost anunţată încă o nouă dată, iar parlamentul încearcă să depăşească impasul asupra modului de a organiza scrutinul în securitate şi în conformitate cu Constituţia.

PiS vrea ca alegerile să aibă loc la 28 iunie sau la începutul lui iulie, înainte de sfârşitul mandatului de cinci ani al lui Duda, la 6 august.

Opoziţia a respins ideea avansată mai întâi de guvernul PiS a unui vot exclusiv prin corespondenţă, inedit în Polonia, susţinând că scrutinul nu ar respecta normele democratice şi ar încălca Constituţia.

Opoziţia consideră de asemenea ilegal modul în care puternicul lider al PiS, Jaroslaw Kaczynski, a amânat data alegerilor, printr-o simplă declaraţie politică.

Potrivit mai multor experţi constituţionali, guvernul nu poate amâna un scrutin decât declarând starea de urgenţă, ceea ce executivul a refuzat mereu să facă, în ciuda impactului social şi economic fără precedent al pandemiei.

Malgorzata Kidawa-Blonska a abandonat cursa în urma unei căderi spectaculoase în sondaje după ce şi-a suspendat campania şi a făcut apel la boicotarea alegerilor de la 10 mai. Potrivit acesteia, vieţile oamenilor ar fi puse în pericol dacă scrutinul este menţinut în ciuda pandemiei.

"Pentru mine, cele mai importante sunt sănătatea, securitatea alegătorilor şi faptul că Polonia rămâne o democraţie", a declarat ea anunţându-şi abandonul, vineri dimineaţă.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…