Polonia se va alătura luptei împotriva Statului Islamic în schimbul ajutorului NATO în Europa de Est

Polonia se va alătura luptei împotriva Statului Islamic în schimbul ajutorului NATO în Europa de Est

Polonia se va alătura luptei împotriva Statului Islamic, a declarat miercuri ministrul polonez al apărării, deși el a semnalat că amploarea implicării țării sale va depinde de răspunsul NATO la agresivitatea reînnoită a Rusiei asupra flancului estic al alianței, relatează Reuters.

Anunțul, făcut de ministrul apărării Antoni Macierewicz după o întâlnire cu secretarul american al apărării Ash Carter la Bruxelles, confirmă o informație anterioară difuzată de Reuters că Polonia va spori implicarea ei în Orientul Mijlociu în încercarea de a-și convinge aliații să aducă forțele NATO spre est. 

"Polonia a aderat la acțiuni, care sunt acum atât de cruciale, în flancul sudic al NATO", a declarat Macierewicz reporterilor.
   
"Când vine vorba de detalii... vom continua să le discutăm, în special așa cum le considerăm în contextul larg al situației NATO, în speranța că atât SUA cât și NATO ca un întreg vor sprijini Polonia și alte țări în flancul estic cu... prezența lor permanentă", a adăugat el.
   
Alarmată de anexarea peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia în 2014 și sprijinul acesteia pentru separatiștii armați din estul Ucrainei, Polonia speră că NATO va fi de acord la un summit la Varșovia în iulie să trimită mai multe trupe în fosta Europă de Est comunistă.
   
NATO a convenit miercuri să-și consolideze prezența pentru a descuraja Rusia de la orice atac asupra țărilor baltice sau în altă parte în estul
Europei, stabilind modalități de a desfășura rapid forțe aeriene, navale și terestre fără a recurge la bazele militare din perioada Războiului Rece, amintește Reuters.
   
Statele Unite și aliații lor bombardează ținte ale Statului Islamic în Siria și Irak, unde gruparea militantă ocupă teritorii largi.
   
Contribuția Poloniei la campania împotriva Statului Islamic ar putea implica operațiuni de recunoaștere și antrenament, a spus Macierewicz.
   
Miniștrii apărării din cadrul NATO participă la o reuniune la Bruxelles miercuri și joi în pregătirea summitului de la Varșovia.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Germania, cea mai bogată țară din Europa, cu un sistem de sănătate considerat model, rămâne fără paturi de ter…

2 VIDEO Cel mai bogat traficant de droguri din București se ascundea într-un palat de 1 milion de euro

3 Dan Dungaciu / Cum se conduce o ţară? Cel mai performant guvern liberal din istorie

4 A fost localizat inelul cu diamant de la PSD

5 Cică Stroe „chiloțarul” s-ar da la vitrega lui Vela