Polonia: Senatul a aprobat un amendament legislativ ce facilitează accesul poliției și serviciilor de informații la date de internet

Polonia: Senatul a aprobat un amendament legislativ ce facilitează accesul poliției și serviciilor de informații la date de internet

Senatul polonez a aprobat vineri un amendament controversat la legislația în vigoare ce facilitează accesul poliției și serviciilor de informații la anumite date de internet, relatează France Presse.

Amendamentul prevede pentru serviciile speciale și de poliție un acces permanent, prin intermediul unor conexiuni directe cu furnizorii de internet, la o întreagă serie de metadate referitoare la activitățile online ale clienților acestor provideri.

Până la adoptarea noului text, poliția avea obligația de a solicita de fiecare dată furnizorului acces la metadatele respective.

Amendamentul — aprobat cu 56 de voturi pentru, 28 împotrivă și trei abțineri — viza adaptarea legislației la recomandările formulate în 2014 de Tribunalul Constituțional.

Conform Partidului Lege și Justiție (PiS), conservator, aflat la putere din octombrie, textul introduce limitări în gestionarea informațiilor astfel obținute, stabilind termene pentru exploatare și reguli privind distrugerea lor.

În schimb, opoziția a denunțat lipsa unui control juridic adecvat, printre criticii amendamentului mai numărându-se Inspecția națională pentru protecția datelor personale, Oficiul pentru apărarea drepturilor civice, ONG-uri, corpuri profesionale din justiție.

Toți aceștia se tem de o folosire abuzivă a informațiilor supuse secretului profesional al avocaților, jurnaliștilor și medicilor, obținute prin interceptări.

AGERPRES/(AS — autor: Irina Cristea, editor: Karina Olteanu, editor online: Gabriela Badea)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Rachetele HIMARS primite de Ucraina din SUA au distrus posturile de comandă rusești din Donbas

2 Cât de aproape e criza economică. Un expert explică ce-i aşteaptă pe români şi cum a scăpat inflaţia de sub control

3 VIDEO Priviți, „dihăniile” HIMARS au început să „lucreze” asupra armatei ruse!

4 ”Tovarășul Stalin a făcut o greșeală că a permis Germanei să existe! Să ardă în iad!” / Propagandistul lui Putin în plin delir

5 Vești bune din Ucraina! Ce secret dureros încearcă să ascundă Armata Rusiei