Polonia: Senatul a aprobat un amendament legislativ ce facilitează accesul poliției și serviciilor de informații la date de internet

Polonia: Senatul a aprobat un amendament legislativ ce facilitează accesul poliției și serviciilor de informații la date de internet

Senatul polonez a aprobat vineri un amendament controversat la legislația în vigoare ce facilitează accesul poliției și serviciilor de informații la anumite date de internet, relatează France Presse.

Amendamentul prevede pentru serviciile speciale și de poliție un acces permanent, prin intermediul unor conexiuni directe cu furnizorii de internet, la o întreagă serie de metadate referitoare la activitățile online ale clienților acestor provideri.

Până la adoptarea noului text, poliția avea obligația de a solicita de fiecare dată furnizorului acces la metadatele respective.

Amendamentul — aprobat cu 56 de voturi pentru, 28 împotrivă și trei abțineri — viza adaptarea legislației la recomandările formulate în 2014 de Tribunalul Constituțional.

Conform Partidului Lege și Justiție (PiS), conservator, aflat la putere din octombrie, textul introduce limitări în gestionarea informațiilor astfel obținute, stabilind termene pentru exploatare și reguli privind distrugerea lor.

În schimb, opoziția a denunțat lipsa unui control juridic adecvat, printre criticii amendamentului mai numărându-se Inspecția națională pentru protecția datelor personale, Oficiul pentru apărarea drepturilor civice, ONG-uri, corpuri profesionale din justiție.

Toți aceștia se tem de o folosire abuzivă a informațiilor supuse secretului profesional al avocaților, jurnaliștilor și medicilor, obținute prin interceptări.

AGERPRES/(AS — autor: Irina Cristea, editor: Karina Olteanu, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”