Polonia susține îmbunătățirea relațiilor dintre Rusia și SUA, dar nu în detrimentul ei (șeful diplomației poloneze)

Polonia este perfect de acord ca noul președinte american Donald Trump să îmbunătățească relațiile Washingtonului cu Moscova, dar nu vrea ca acest lucru să se producă în detrimentul său, a afirmat vineri ministrul polonez de externe, Witold Waszczykowski, citat de AFP.

"Nu poți critica pe cineva pentru că vrea să-și amelioreze relațiile cu Rusia", a declarat ministrul polonez pe postul de radio particular RMF. "Noi suntem vecini cu Rusia și am vrea și noi. Acesta este mesajul nostru către americani: nouă ne convine, dar nu în detrimentul nostru", a explicat șeful diplomației poloneze.

Aceste declarații survin cu o săptămână înaintea instalării la Casa Albă a lui Trump, care și-a manifestat dorința de a îmbunătăți relațiile cu Kremlinul.

Ultimii doi ani au fost marcați de o creștere a tensiunilor între Rusia și Occident fără precedent de la sfârșitul războiului rece, ca urmare a anexării peninsulei Crimeea de către Moscova și a conflictului separatist din Ucraina, notează AFP. Pentru a liniști Polonia și pe ceilalți aliați din Europa de est, îndeosebi țările baltice, președintele american Barack Obama a trimis în regiune o brigadă blindată formată din circa 3500 de soldați, echipată între altele cu tancuri Abrams, a cărei desfășurare a început săptămâna aceasta. Obama a insistat totodată să fie menținute sancțiunile împotriva Moscovei pentru acțiunile sale din Ucraina.

Ministrul de externe polonez a mai afirmat vineri că, după alegerile pe care le-a câștigat la "8 noiembrie, Donald Trump a adoptat un comportament rațional, avertizând împotriva Rusiei". Echipa Trump "gândește rațional, la fel ca noi, iar viziunea sa asupra lumii și asupra rivalității cu Rusia este similară cu a noastră", a mai remarcat Witold Waszczykowski.

O serie de declarații făcute de Donald Trump au provocat neliniște în Europa de est, și mai ales cea din care a lăsat să se înțeleagă că ar putea condiționa aplicarea articolului 5 din tratatul NATO — cel privind solidaritatea aliaților în cazul unei agresiuni asupra unui stat membru — de contribuția țării în cauză la bugetul Alianței, amintește AFP.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Se strânge lațul. Cine ar fi făcut poza dată la PSD și cine sunt cei 3 liberali care nu apar în imagine. Firel…

2 Crunt articol! Slabă țară suntem! Mari jigodii avem în funcții-cheie!

3 VIDEO Imagini șocante la New York, cu mașinile NYPD intrând în protestatari

4 VIDEO Senatoare PSD, nevasta baronului Buzatu: „În momentul ăsta se extrag informații din noi. S-ar putea să f…

5 Tovarășul Yau Mu Ye

recomandări

Te ia DNA: Cristian Popescu Piedone

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Iată cum te poți cățăra pe turnul Eiffel