Polonia: Walesa se va apăra public în fața celor care îl acuză că a fost agent al poliției politice comuniste

Polonia: Walesa se va apăra public în fața celor care îl acuză că a fost agent al poliției politice comuniste

Liderul istoric al sindicatului polonez Solidaritatea, fostul președinte Lech Walesa, își va apăra public în martie reputația în fața celor care îl acuză că a fost agent al poliției politice comuniste SB, a anunțat luni Institutul Memoriei Naționale (IPN), potrivit AFP. "Dezbaterea, care este organizată chiar la solicitarea lui Walesa, va avea loc la 16 martie la Gdansk", bastionul Solidarității și orașul unde locuiește laureatul Premiului Nobel pentru Pace, a precizat pentru AFP Marcin Weglinski, un purtător de cuvânt al IPN, care se ocupă de crimele naziste și comuniste.

Respectând dorința lui Lech Walesa, institutul i-a invitat la această dezbatere pe autorii cărții privind presupusa sa colaborare, istoricii Slawomir Cenckiewicz și Piotr Gontarczyk, precum și pe cineastul de extremă-dreapta Grzegorz Braun, angajat într-o vânătoare de foști agenți ai SB.

"Încă așteptăm confirmarea prezenței lor", a adăugat purtătorul de cuvânt.

În vârstă de 72 de ani, Walesa s-a adresat IPN, care păstrează arhivele poliției secrete comuniste, explicând că este în continuare hărțuit în media și pe internet și că își dorește să pună capăt pentru totdeauna acestei polemici.

În 1992, ministrul de interne de atunci, Antoni Macierewicz, a publicat o listă cu 60 de presupuși agenți ai SB, dintre care mari nume de politiceni. Lech Walesa figura sub numele de cod 'Bolek'.

Lech Walesa a recunoscut public că a semnat 'o hârtie' a poliției după una dintre reținerile sale în calitate de muncitor care se opunea regimului, dar a calificat întotdeauna drept 'absurdă' orice acuzație de colaborare reală cu poliția comunistă.

În 2000, un tribunal special l-a disculpat în fața acuzațiilor de colaborare cu SB, un subiect de dezbateri politice permanente în Polonia și una din cauzele polarizării societății poloneze între susținătorii și inamicii lui Walesa.

El a intentat mai multe procese pentru defăimare celor care l-au acuzat de colaborare, inclusiv, în 2009, președintelui Lech Kaczynski, mort într-un accident de avion la Smolensk la 10 aprilie 2010, dar Walesa și-a retras plângerea imediat după catastrofă.

Frații gemeni Lech și Jaroslaw Kaczynski, fondatori ai Partidului Dreptate și Justiție care a revenit de trei luni la putere în Polonia, au fost colaboratori apropiați ai lui Lech Walesa în timpul Solidarității, după care s-au certat odată cu alegerea acestuia la președinția țării în 1990.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...