Pope (SANITAS): Solicităm emiterea ordinului de stabilire a epidemiei pe teritoriul României; ne îngrijorează lipsa de reacţie a autorităţilor centrale

Pope (SANITAS): Solicităm emiterea ordinului de stabilire a epidemiei pe teritoriul României; ne îngrijorează lipsa de reacţie a autorităţilor centrale

Câteva zeci de sindicalişti ai Federaţiei SANITAS participă, marţi, la un miting de protest organizat în Piaţa Victoriei, reclamând lipsa de preocupare a Guvernului pentru situaţia lucrătorilor din Sănătate.

Este a doua oară când membrii SANITAS protestează în Piaţa Victoriei, după o acţiune similară care a avut loc săptămâna trecută şi, potrivit vicepreşedintelui Federaţiei Sanitas Iulian Pope, aceste pichetări probabil vor continua în săptămânile care urmează, în fiecare zi de marţi.

"Din păcate, în perioada asta, cel mai mult ne îngrijorează lipsa de reacţie a autorităţilor centrale - vorbim aici despre Guvern, ministerul Sănătăţii, ministerul de Finanţe. Am avut deja două întâlniri, am avut şi o serie de promisiuni de aplecare a discuţiei mai tehnic, astfel încât să rezolvăm dintre situaţiile noastre. Din păcate, nu s-au materializat, motiv pentru care suntem a doua oară în Piaţa Victoriei şi, cel mai probabil, vom continua şi săptămânile care urmează, în fiecare marţi", a declarat Iulian Pope.

Manifestanţii solicită Executivului respectarea salarizării angajaţilor din sistemul sanitar, suplimentarea personalului din unităţile sanitare şi asigurarea echipamentelor necesare protejării sănătăţii acestora.

Participanţii la protest au pancarte pe care scrie: "Promisiunile nu plătesc facturile", "Epuizaţi", "Luptăm cu virusul, nu cu statul".

"Principala revendicare rămâne lipsa de preocupare a Guvernului pentru situaţia lucrătorilor din Sănătate şi vorbesc aici de epuizarea fizică, psihică a personalului medical care se află în prima linie încă din luna martie, vorbesc despre blocarea posturilor, vorbesc despre lipsa materialelor de protecţie adecvate şi suficiente în această perioadă şi de o predictibilitate pe care Guvernul nu o oferă lucrătorilor din Sănătate în aceste momente. Bineînţeles că sunt şi revendicări cu caracter salarial - vorbesc aici de neonorarea promisiunilor - să nu uităm că nu am cerut acest stimulent de 2.500 (de lei - n. r.) pentru starea de urgenţă, majoritatea colegilor noştri nu l-au primit nici acum, sumele acordate prin aşa-zisa lege a recunoaşterii meritelor personalului medical în această luptă au fost sume derizorii, aplicabilitatea acestei legi a fost defectuoasă. Am ajuns la sume infime - 8 lei pe lună, 10 lei pe lună. În majoritatea spitalelor unde aceste sume contau nu s-au acordat nici aceste lucruri din lipsa sursei de finanţare", a susţinut Pope.

Liderul sindical a solicitat din nou emiterea ordinului de stabilire a epidemiei pe teritoriul României, deoarece de aici derivă o serie de lucruri pentru personalul sanitar.

"Solicităm emiterea ordinului de stabilire a epidemiei pe teritoriul României şi de aici derivă o serie de lucruri pentru personalul sanitar, fie că vorbim despre cele financiare, fie că vorbim mai ales despre posibilitatea reducerii programului de lucru, despre un normativ de personal specific acestei perioade şi a acestei lupte cu coronavirus. Sunt foarte multe lucruri. Să nu uităm un lucru foarte important: Ministerul Muncii nici acum nu a emis metodologia de aplicare a Legii 56, astfel încât urmaşii colegilor noştri care au decedat în această perioadă din cauza coronavirusului nu-şi pot primi drepturile prevăzute de lege", a atras atenţia Pope. AGERPRES/(A - autor: George Coman; editor: Oana Tilică, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...