Portugalia: Jose Socrates rămâne în închisoare după ce a refuzat arestul la domiciliu

Portugalia: Jose Socrates rămâne în închisoare după ce a refuzat arestul la domiciliu

Fostul premier portughez Jose Socrates, în arest preventiv de aproape șase luni în cadrul unei anchete pentru corupție, va rămâne în închisoare după ce a refuzat o propunere a procuraturii de a fi plasat în arest la domiciliu sub supraveghere electronică, scrie AFP.

Judecătorul de instrucție responsabil cu ancheta a decis marți să urmeze recomandările procuraturii, care apreciase puțin mai devreme că "înlocuirea arestului preventiv este imposibilă" din cauza "absenței consimțământului" lui Jose Socrates.

Fostul lider socialist a refuzat, într-o scrisoare publicată luni de presa portugheză, "semi-eliberarea" reprezentată, în opinia sa, de arestul la domiciliu cu brățară electronică propus sâmbătă de procuror.

"Arestul la domiciliu sub supraveghere electronică, care rămâne tot închisoare, nu poate avea loc fără acordul meu", iar "eu spun nu", a scris el.

"Închisoarea mea este o nedreptate enormă și crudă", a adăugat Jose Socrates, dar propunerea procuraturii "nu are alt obiectiv decât să mascheze erorile de la început și eșecurile succesive: după șase luni de închisoare, nu există nici fapte, nici dovezi, nici acuzare".

Jose Socrates, șef al guvernului între 2005 și 2011, a fost arestat pe 21 noiembrie și pus sub acuzare trei zile mai târziu pentru fraudă fiscală agravată, corupție și spălare de bani, după care a fost plasat în arest preventiv.

Ulterior, justiția portugheză a respins numeroasele cereri de eliberare ale fostului prim-ministru în vârstă de 57 de ani.

În urmă cu trei săptămâni, procuratura a anunțat punerea sub arest la domiciliu a omului de afaceri Carlos Santos Silva, presupus paravan a lui Socrates, aflat și el în arest preventiv de șase luni.

Potrivit presei portugheze, justiția îl suspectează pe Silva că a primit sume importante în contul lui Jose Socrates, ca răsplată pentru favorurile acordate grupului de construcții Lena. Firma a câștigat numeroase cereri de ofertă în valoare de peste 200 de milioane de euro între 2007 și 2010, în perioada mandatului fostului premier socialist.

Carlos Santos Silva, fost director al grupului, ar fi strâns până în 2010 aproape 23 de milioane de euro într-o bancă din Elveția pe care le-a repatriat în Portugalia după o amnistie fiscală decretată de guvernul Socrates.

Alte cinci persoane au fost puse sub acuzare până în prezent în cadrul acestei anchete, stânjenitoare pentru opoziția socialistă cu patru luni înainte de alegerile legislative.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Ce se întâmplă în China?

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 „Era imposibil de dresat” / Posibilul vicepreședinte al lui Donald Trump recunoaște că și-a ucis câinele

5 VIDEO Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990