Portugalia: Mii de persoane au demonstrat la Lisabona împotriva interzicerii partidului de extremă dreapta 'Chega'

Portugalia: Mii de persoane au demonstrat la Lisabona împotriva interzicerii partidului de extremă dreapta 'Chega'

Mii de persoane au demonstrat duminică după-amiază la Lisabona la apelul partidului populist Chega, drept răspuns la cererea de interdicţie care vizează această formaţiune politică de extremă dreapta, relatează AFP.

"Ruşine", "Vom rezista până la capăt", "Pentru libertatea de expresie, împotriva corupţiei" - sunt doar câteva dintre mesajele care puteau fi citite pe pancartele manifestanţilor, care scandau: "Portugal, Portugal, Portugal".

"Sunt aici pentru toţi portughezii care nu au avut curajul să vină dar care împărtăşesc aceeaşi indignare", a explicat pentru AFP Joao Silva, un şofer de taxi din Lisabona.

Înconjurată de forţe de securitate puternice, această manifestaţie, care a reunit manifestanţi din toată ţara, a fost convocată de formaţiunea anti-sistem "Chega" pentru a protesta în special împotriva cererii de interzicere a partidului.

Această interdicţie este solicitată de fosta candidată la prezidenţiale, socialista Ana Gomes, care a sesizat justiţia în februarie solicitând şi anchetarea surselor de finanţare ale partidului.

Această militantă anticorupţie, care s-a angajat în timpul campaniei să facă un baraj împotriva extremei drepte, estimează că "Chega" apără "idei xenofobe" în contradicţie cu constituţia.

"Ne aflăm aici pentru a arăta că nu ne temem de nimeni", a proclamat André Ventura, liderul partidului, la sosirea la manifestaţie, adăugând că "numai poporul poate interzice partidul şi nimeni altcineva".

"Ventura, Ventura, Ventura" au aclamat manifestanţii încadraţi de forţele de ordine, care au întâmpinat mari dificultăţi în a impune respectarea distanţării fizice pentru a lupta împotriva epidemiei de COVID-19.

Această formaţiune de extrema dreaptă s-a impus progresiv navigând peste o serie de controverse. Liderul său, jurist de formaţie şi care a intrat în Parlament în 2019 ca deputat unic al "Chega", s-a pronunţat de exemplu pentru un plan de izolare sanitară special pentru comunităţile de rromi.

În ianuarie, acest populist a ajuns al treilea la alegerile prezidenţiale, adunând 11,9% din sufragii, devansat cu puţin de Ana Gomes, dar mult în spatele conservatorului moderat Marcelo Rebelo de Sousa, reales detaşat.

"Este incredibil să încerci să interzici un partid care a adunat o jumătate de milion de voturi. Asta înseamnă să spui că aceşti alegători nu au importanţă", şi-a exprimat indignarea o militantă a "Chega", care a dorit să rămână anonimă.

Într-un alt cartier din Lisabona, zeci de militanţi antifascişti au organizat şi ei o adunare pentru a protesta împotriva extremei drepte.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

3 VIDEO Aproape interesant...

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Pescobar a angajat-o pe noua Larisa