Portugalia: Partidul Socialist a câștigat alegerile locale cu o 'victorie istorică' (premierul Costa)

Partidul Socialist (PS, centru-stânga), aflat la guvernare, este marele învingător al alegerilor locale desfășurate duminică în Portugalia, prim-ministrul Antonio Costa proclamând 'cea mai mare victorie electorală din istoria' formațiunii, transmite luni Xinhua.

Scrutinul s-a încheiat însă cu un dezastru pentru Partidul Social-Democrat (PSD, centru-dreapta), de opoziție, al cărui lider Pedro Passos a declarat că nu va demisiona imediat, dar ar putea să nu se prezinte la alegerile interne ale formațiunii, în ianuarie.

După numărarea voturilor în cele 308 de municipalități, cu excepția a 13, PS a obținut victoria în 153, depășind deja rezultatul de la scrutinul precedent din 2013 (150).

Social-democrații au revendicat victoria în 76 de municipalități, mult sub cele 106 câștigate în alegerile locale din 2013.

Socialiștii vor conduce în continuare Lisabona, unde primarul Fernando Medina a fost reales, iar candidata PSD, Teresa Leal Coelho, a obținut doar locul al treilea, cel mai slab din istoria participării social-democraților în alegerile din capitală.

La Porto, al doilea oraș al țării, independentul Rui Moreira a fost votat pentru un nou mandat, candidatul PS, Manuel Pizarro, sosind al doilea, iar cel al PSD, Alvaro Almeida, al treilea.

PS a câștigat primăriile din Beja, Almada și Matosinhos, candidații săi fiind reconfirmați în funcții la Sintra și Gaia.

AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Mesajul unui învățător bistrițean care l-a cunoscut pe președinte acum 20 de ani

2 ALERTĂ Proasta s-a pișat pe covor! Dăncilă a refuzat să răspundă în engleză la întrebarea unui jurnalist formu…

3 Proasta s-a căcat în urnă! Dăncilă s-a referit la românii din diaspora folosind apelativul „ăștia”

4 EXCEPȚIONAL / Sebastian Lăzăroiu îi pune Proastei României întrebările pe care vuvuzelele PSD chemate la „dezbat…

5 Concluzia? Iohannis-Dăncilă, scorul etapei! PSD, încă un eșec în drumul spre retrogradare!

recomandări

Te ia DNA: Vlad Cosma

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

O româncă a călătorit prin toată lumea să facă poze cu femei frumoase din 37 de țări