Portugalia refuză să plătească despăgubiri pentru trecutul colonial

Portugalia refuză să plătească despăgubiri pentru trecutul colonial

Imperiul portughez a inclus în diferite momente Angola, Brazilia, Timorul de Est, Capul Verde, Mozambic și părți din India.

Madeira. Portugalia. Foto: Arhiva Adevărul

Guvernul portughez a refuzat să inițieze un proces de plată a despăgubirilor pentru trecutul său colonial și sclavie, în ciuda declarației președintelu, trasnmite Reuters .

Declarația guvernamentală citată de agenție spune că nu există un program de acțiune concretă pentru plata despăgubirilor. Se subliniază că guvernul dorește „să aprofundeze relațiile, să respecte adevărul istoric și o cooperare din ce în ce mai intensă și strânsă bazată pe reconcilierea popoarelor fraterne”. De asemenea, se observă că premierul a numit relațiile cu fostele colonii „cu adevărat excelente” și a menționat cooperarea în domeniile educației, limbii, culturii, sănătății și economiei.

Procesul de eliberare în masă a popoarelor din Africa de sub colonialism a început în anii 60 ai secolului trecut. Imperiul colonial al Portugaliei a inclus în diferite momente Angola, Brazilia, Timorul de Est, Capul Verde și Mozambic, precum și părți din India.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Articol dubios despre România apărut în presa de la Budapesta...

2 Ce se întâmplă în China?

3 Sfidare fără precedent / Kazahstanul a vândut Statelor Unite 81 de avioane militare de fabricație sovietică, prin intermediul unor firme offshore!

4 VIDEO Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990

5 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe