#postBrexit Scoţia, divizată asupra independenţei; un referendum în Ţara Galilor, puţin probabil (experţi)

#postBrexit Scoţia, divizată asupra independenţei; un referendum în Ţara Galilor, puţin probabil (experţi)

Scoţia este încă indecisă dacă ar trebui sau nu să rămână parte a Regatului Unit, în timp ce un referendum în Ţara Galilor asupra independenţei este puţin probabil în următorii câţiva ani, au declarat experţi politici britanici, citaţi luni de DPA.

La alegerile de săptămâna trecută, formaţiunea pro-independenţă Partidul Naţional Scoţian a câştigat încă două locuri în parlamentul local şi îşi menţine poziţia de cel mai mare partid, dar nu ajunge la majoritate.

În Ţara Galilor, cel mai mare partid, Welsh Labour, a câştigat un loc suplimentar, dar de asemenea fără o majoritate.

Alegerile au arătat că scoţienii sunt divizaţi 50:50 dacă ar trebui să părăsească Marea Britanie, în timp ce în Ţara Galilor, în jur de 10-15% din populaţie consideră că provincia ar trebui să fie independentă.

"Ne uităm la o ţară (Scoţia) care este profund divizată, ceea ce se simte intens de ambele părţi (...) şi acesta este acum punctul de plecare pentru următoarea fază a acestui proces", a declarat John Curtice, profesor de ştiinţe politice, pentru DPA.

Programele politice pentru fiecare dintre partide în alegerile din 2016 erau mult mai "ambigue" în ceea ce priveşte intenţia de a organiza un referendum, în timp ce în acest an au abordat subiectul pe larg, a adăugat Curtice.

Alistair Jones, profesor asociat în ştiinţe politice la Universitatea De Montfort din Leicester, a declarat că există o mulţime de "divizări serioase" între Anglia, Ţara Galilor şi Scoţia, dar un referendum galez este puţin probabil.

"Ceea ce aţi văzut în Ţara Galilor este un imens naţionalism galez, mândria de a fi galez, faţă de limbă şi cultură, şi o antipatie faţă de engleză, dar nu există o apetenţă reală pentru o Ţară a Galilor independentă aşa cum stau lucrurile în prezent", a notat el.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 „M-au sunat de la bancă să spun de unde provin banii” / Câți bani încasează lunar Bianca Drăgușanu

3 VIDEO Geoană, filmat după ce s-ar fi urcat băut la volan. Poliția Rutieră a deschis o anchetă

4 ULTIMA ORĂ Răzbunare în stil mafiot! Atacul s-a produs pe șoseaua București-Ploiești

5 Jocurile de culise din PNL / Cele patru nume cu care Cîțu va împărți puterea la vârful partidului