Pot fi prezise cutremurele? Răspunsul unui seismolog și mesajul viral dinaintea catastrofei din Turcia

Pot fi prezise cutremurele? Răspunsul unui seismolog și mesajul viral dinaintea catastrofei din Turcia

Risc Seismic

Natura imprevizibilă a cutremurelor face dificilă dezvoltarea unui sistem fiabil de atenționare timpurie a seismelor. În prezent, nu există nicio tehnologie disponibilă care să prezică cu exactitate și în mod constant când și unde va avea loc un cutremur.

Scoarța Pământului este compusă din mai multe plăci tectonice interconectate, care se deplasează și interacționează în mod constant între ele, provocând cutremure.

Cu toate că cercetătorii au reușit să identifice de-a lungul anilor anumite modele și comportamente care pot indica un cutremur iminent, precum ar fi schimbările în activitatea seismică și mișcarea subterană a magmei, niciunul dintre acești factori nu oferă o predicție clară, scrie Alarabiya news.

Modelele dezvoltate de oamenii de știință pentru a înțelege comportamentul seismelor sunt limitate de calitatea și cantitatea de date disponibile.

Strategiile de atenuare, precum ar fi codul seismic al clădirilor, conștientizarea și sistemul de alertă timpurie în caz de cutremur, ar avea un impact semnificativ asupra societății, fiindcă ar oferi oamenilor și comunităților suficient timp pentru a se pregăti.

„Nu este neobișnuit”

Partea central-sudică a Turciei a fost zguduită luni de două cutremure puternice. Aceste seisme au afectat și partea de nord-vest a Siriei . Un al treilea seism puternic, cu magnitudine de 7,5, a avut loc luni la amiază în aceeași zonă.

Ceea ce s-a întâmplat în Turcia nu este neobișnuit”, conform lui Khalifa al-Abri, director al Departamentului de seismologie din cadrul Centrului Național de Meteorologie din Emiratele Arabe Unite.

Din 1970 au avut loc trei cutremure cu o magnitudine mai mare de 6,0 în regiune, cel mai mare fiind de 6,7. Vă puteți aștepta la o magnitudine mai mare sau nu, deoarece, de obicei, această energie este eliberată în timpul cutremurului, astfel încât este dificil de prezis când ar putea avea loc un cutremur”, a afirmat al-Abri.

Al-Abri a afirmat că, deși există persoane care pretind că pot prezice cutremurele , în prezent nu există o bază științifică pentru astfel de predicții.

Un cercetător olandez a prezis că seismul va avea loc cu trei zile înainte. Vineri, pe 3 februarie, într-o postare publicată pe Twitter, cercetătorul olandez de la Solar System Geometry Survey (SSGEOS) Frank Hoogerbeets a afirmat: „Mai devreme sau mai târziu va avea loc un seism de 7,5 în această regiune (partea central-sudică a Turciei, Iordania, Siria și Liban)”.

După ce mesajul lui s-a viralizat, fiind vizualizat de peste 34 de milioane de ori, Frank Hoogerbeets a încercat să explice cum a ajuns să ”prezică” seismul din Turcia.

”Inima mea este alături de toți cei afectați de cutremurul major din centrul Turciei. Așa cum am afirmat mai devreme, mai devreme sau mai târziu acest lucru se va întâmpla în această regiune, la fel ca în anii 115 și 526. Aceste cutremure sunt întotdeauna precedate de o geometrie planetară critică, așa cum am avut pe 4-5 februarie”, a scris cercetătorul.

Deși a prezis că se va întâmpla, nu a specificat data și ora la care va avea loc.

În timp ce predicția cutremurelor rămâne un lucru de domeniul viitorului, al-Abri a afirmat că „ar trebui să fim pregătiți... Trebuie să identificăm zonele cele mai sigure și cele cu risc ridicat din casă și să ținem materialele periculoase departe de copii, plasându-le la distanță, dar nu deasupra unui raft, astfel încât să nu cadă în cazul unui cutremur", a explicat al-Abri.

Sursa: adevarul.ro

Risc Seismic


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina