Poveste reală

Poveste reală

Reportaje-Live : POVESTE REALA

Gigel a muncit ani de zile sef de echipa in constructii in Danemarca. Satul de strainatate si singuratate s-a intors acasa si cu banii stransi si-a facut o firma de constructii, cu utilaje si tot ce trebuie ca la omu' gospodar. Si Gigel al meu era om de pus pe rana, priceput si muncitor cum rar mai gasesti pe la noi.

A luat contracte, a angajat oameni, a subcontractat de la niste smecheri lucrari la canalizari care la randul lor contractau direct de la stat si chiar a prins lucrari de mentenanta la Kaufland daca nu ma insel. S-a apucat Gigel de treaba ca un om serios ce era. Pe hartie avea un profit frumos si deja visa la vacanta bine-meritata in Caraibe din Ianuarie cand in constructii e mai putin de lucru. Muncea Gigel al meu ca un apucat de dimineata pana seara. Platea la timp, facea tot ce putea sa fie clientii multumiti...doar ca nu incasa. Clientii plateau cu intarziere, multinationala platea la 180 de zile, smecherii de la care subcontractase nu incasau nici ei de la stat si Gigel al meu desi pe hartie castiga foarte bine, in realitate nu reusea sa plateasca nici macar salariile.

Intarzierile la plati curgeau si Gigel a trebuit sa aduca si ultimele economii de acasa. Pe hartie Gigel era milionar, in realitate nu avea bani de un pet de bere Bucegi pentru muncitori.

Intr-o zi Gigel a ramas singur cu hartiile care atestau ca e milionar. Pierduse pe traseu oamenii si utilajele.

Gigel a plecat inapoi in Danemarca

End of story.

Ce a gresit Gigel?

Am invatat si eu de la altii mai batrani ca cashflow-ul este mai important decat profitul. Ca sa traduc. E mai important sa circule banii, sa ai cash de rezerva, sa incasezi decat sa ai profit.

Pentru alti Gigei care aterizeaza sau vor ateriza in wild wild Est e bine sa stie ca aici nu este Denemarca unde probabilitatea sa nu ti plateasca e spre zero.

REGULA NR.1: A incasa cat mai repede este esential.

Solutia este sa intrerupi imediat lucrul la primul semn ca un client uita sa plateasca si sa nu lucrezi cu cine nu respecta termenele de plata cu orice risc. O multime de naivi inca se bucura la profituri pe hartie. Cu timpul veti reusi sa aveti furnizori seriosi care fac ce spun ca fac sau clienti care platesc la timp. E atat de simplu dar trebuie sa fi complet intransigent cand e vorba de plata la timp.

Si cu toate astea...

In Romania este posibil ca o multinationala sa iti impuna termen de plata de 180 zile si sa nu-l respecte, e posibil ca un Elefant.ro sa uite sa iti plateasca complet (chiar azi plangea o prietena) , e posibil ca un Emag sa te concureze si sa te scoata din marketplaceul lor daca aduci un produs care se vinde in draci, e posibil ca curierul cu care faci livrari sa te ciupeasca la bani sau chiar sa uite cu lunile sa iti vireze rambursurile, este posibil ca nici un furnizor sa nu isi respecte termenele de livrare, e posibil sa te santajeze "presa" daca nu faci publicitate, e posibil sa te calce institutiile daca nu angajezi o duduie anume pe un post caldut, e posibil sa te fure angajatii, e posibil sa iti iei tepe cu contracte beton si verificate, e posibil sa ti se fabrice dosare de evaziune de catre un procuror pentru ca nu platesti servicii la o anumita firma etc.

Dar daca treci de toate astea ai sanse sa faci bani  :)

O sa scriu mult despre asta.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...