Povestea măștilor din lut descoperite în Dacia. Ce semnificație aveau și cum erau făcute

Povestea măștilor din lut descoperite în Dacia. Ce semnificație aveau și cum erau făcute

Măștile aveau un rol special în lumea antică. Acestea erau folosite și în lumea dacică în special în cadrul unor ceremonii și petreceri.

În lumea romană existau patru tipuri de măști: militare, teatrale, funerare și rituale, fiecare cu o utilitate specifică. „Însă toate erau denumite generic «personae», pentru a arăta că în momentul în care erau purtate, schimbau identitatea purtătorului“, arată istoricul Silviu Ene.

Măștile rituale, erau folosite de regulă în procesiunile legate de venerarea lui Bacchus, numite Bacanale. „Ele erau făcute în cele mai multe cazuri din lut și erau modelate în tipar sau pur și simplu pe roata olarului. Pe margini aveau orificii perforate, de care erau legate curelușe de piele, iar pe interior erau căptuşite cu stofă pentru a proteja faţa“, a precizat istoricul.

Trei măști din lut descoperite în Dacia

În Dacia au fost descoperite trei măşti de lut, care fac parte din categoria celor folosite în teatru, fiind probabil utilizate în cadrul unor procesiuni sau ceremonii .

„În ceea ce privește tehnica de fabricare, două măşti au fost modelate din corpul unui vas, realizat pe roata olarului, urechile şi orificiile fiind adăugate ulterior; cea de-a treia piesă a fost turnată într-un tipar monovalv.

Toate exemplarele reprezintă o figură masculină: cele două piese realizate pe roata olarului înfățișează un personaj cu ochii mari, migdalați, nasul mare, tăiat drept și gura mică, iar cealaltă o figură bărbătească, cu barba aplatizată, buzele subțiri, întredeschise și urechile mari.

Mască ritualică fragmentară, reprezentând o figură bărbătească, cu barba aplatizată, buzele subțiri, întredeschise și urechile supradimensionate. Piesa se fixa de față prin cele opt orificii, dispuse simetric de-o parte și de alta, cu niște curelușe de piele sau sfori și era folosită în ritualurile dionisiace“, se arată în lucrarea „Considerații privind măștile de lut ritualice descoperite în Dacia - secolul II-III P.Chr“ a istoricului Silviu Ene, publicată în volumul Litua.

Măștile erau folosite în special la antrenamente

Cele trei măști din lut descoperite în Dacia au fost realizate în ateliere locale. Acestea erau folosite în speciale în cadrul petrecerilor.

„În cea ce privește proveniența celor trei piese descoperite în Dacia, putem afirma cu certitudine că toate sunt produse în ateliere locale, mai ales datorită lucrăturii simple și a modalității de prelucrare facile. Cu toate că sunt puține la număr, prezența măștilor de lut ritualice în Dacia indică clar organizarea festivităților de tip Bacanale, închinate lui Liber Pater, pe teritoriul provinciei“, arată istoricul.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria