Povestea stranie a lui Hvaldimir, „balena-spion rusă”. Beluga prietenoasă este în pericol, avertizează experții VIDEO

Povestea stranie a lui Hvaldimir, „balena-spion rusă”. Beluga prietenoasă este în pericol, avertizează experții VIDEO

La patru ani după ce a apărut pentru prima dată în apele norvegiene purtând un ham de cameră, balena beluga supranumită acum Hvaldimir este în mișcare și poate fi în pericol, avertizează ecologiștii, potrivit National Geographic .

Hvaldimir, pseudonim care este o combinație între termenul norvegian pentru „balenă" și prenumele președintelui rus, a ținut prima pagină a ziarelor în 2019, când a ieșit la suprafață în apele norvegiene. Atunci a fost avansată ipoteza că ar putea fi un spion rus, teorie argumentată cu faptul că hamul purtat de balena beluga a fost fabricat în orașul natal al lui Vladimir Putin, Sankt Petersburg.

Hvaldimir. FOTO Facebook OneWhale

De-a lungul celor patru ani care s-au scurs de atunci, balena suspectă de spionaj a avut mai multe apariții prietenoase în apele din nordul Norvegiei.

Hvaldimir, în Norvegia. FOTO Facebook OneWhale

Hvaldimir, în Norvegia. FOTO Facebook OneWhale

Hvaldimir este acum din nou în mișcare, iar ecologiștii spun că aceasta este o veste proastă.

Are răni provocate de loviri cu barca și leziuni ale gurii cauzate de cârlige

Balena a fost văzută pentru prima dată în aprilie 2019 de către un pescar care a observat că beluga încerca să se elibereze de un fel de dispozitiv în apele Nordul Norvegiei. Dispozitivul s-a dovedit a fi un ham de cameră cu inscripția "Echipament Sankt Petersburg", un amănunt care a dat naștere speculațiilor care au urmat, potrivit cărora ar fi fost antrenată să facă spionaj pentru Rusia.

Hvaldimir. FOTO Facebook OneWhale

Hvaldimir. FOTO Facebook OneWhale

Balena nu părea să aibă intenția să se îndrepte spre ape mai puțin populate și a dat dovadă de ceea ce a fost catalogat drept un antrenament intensiv: a lovit bărci, a interacționat cu pescarii de somon și chiar a furat (și a returnat) telefoane sau camere video pierdute.

Cât de reală este povestea de spionaj

Dacă balena Hvaldimir a fost într-adevăr antrenată ca spion nu s-a demonstrat încă, însă spionii non-umani și ajutoarele de recunoaștere, precum câinii și corbii, au o istorie îndelungată în războaie (de exemplu delfinii antrenați în timpul Războiului Rece, despre care se bănuia că ar fi avut un corespondent sovietic, potrivit Smithsonian). În prezent, marina americană încă antrenează delfini și lei de mare pentru a detecta mine

În privința lui Hvaldimir, jurnalistul norvegian Thomas Nilsen a speculat, în 2019, că ar fi evadat dintr-un țarc în care beluga era antrenată pentru recunoaștere de către marina rusă.

Dincolo de presupusa misiune a lui Hvaldimir, pericolul pentru viața balenei este real, spune Rich German, președintele OneWhale.

ONG-ul OneWhale, înființat ca răspuns la situația dificilă a balenei, a urmărit-o timp de patru ani și a documentat interacțiunile pașnice ale lui Hvaldimir cu oamenii, dar a observat, de asemenea, dovezi ale pericolului cu care se confruntă acum celebra balenă îmblânzită în apele frecventate de oameni: răni provocate de loviri cu barca, leziuni ale gurii cauzate de cârlige de pește și alte interacțiuni cu cei care i-ar putea pune viața în pericol, potrivit National Geographic.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

4 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?

5 „Ar fi primul val al ofensivei”