Povestea ultimului trubadur al Bucureștiului, interpretul „Zarazei“: fără cruce inscripționată pe mormânt VIDEO

Povestea ultimului trubadur al Bucureștiului, interpretul „Zarazei“: fără cruce inscripționată pe mormânt VIDEO

Cristian Vasile, interpretul celebrei melodii „Zaraza“, a cerut ca pe crucea lui să nu fie inscripționat niciun nume, pentru ca povestea succesului și a decăderii să fie uitată.

Marele trubadur Cristian Vasile FOTO Formula AS

Cristian Vasile, considerat a fi ultimul trubadur al Bucureştiului interbelic, s-a născut la 8 mai 1908 la Brăila, într-o familie bună, tatăl său fiind judecător. Când el avea doar patru luni, Gheorghe Vasile a fost transferat de la Brăila la Hârșova , apoi, la scurt timp, la Parchetul Tribunalului din Constanța. Din Hârșova, Gheorghe ajungea din când în când acasă cu o cursă, pe Dunăre, însă din Constanța, cu mare greutate își revedea familia.

După ce a rămas orfan de tată, mama sa l-a îndrumat spre muzică și l-a trimis să studieze vioara. Deşi promitea o carieră de violonist, a renunţat destul de repede, pentru că-și dorea să ajungă solist de operă. S-a înscris la Conservatorul din Bucureşti, dar viaţa fascinantă și tumultoasă a Bucureştiului interbelic i-a schimbat planurile.

A abandonat Conservatorul pentru a cânta muzică uşoară, iar noua carieră i-a adus rapid faimă şi bani. Odată intrat în lumea spectacolelor, a devenit în scurt timp cea mai ascultată voce din Capitală. Proprietarii restaurantelor îl curtau pentru a cânta în localurile lor pentru că în felul acesta aveau clienți mulți, scrie România Actualități.

Numeroşi compozitori i-au încredințat piesele lor care deveneau șlagăre peste noapte. Elly Roman i-a scris cântecul „Ilona”, apoi „Nuşa” şi „Gândeşte-te la mine”, iar compozitorul Ion Vasilescu, melodii precum „Te-aştept diseară-n Cişmigiu” sau „Vrei să ne-ntâlnim sâmbătă seara?”.

Cristian Vasile acompaniat de Orchestra Dajos Bela FOTO Wikipedia

Cristian Vasile acompaniat de Orchestra Dajos Bela FOTO Wikipedia

Cea mai cunoscută melodie a venit la trei ani de la debut. Tangoul „Zaraza“, creația compozitorului argentinian Benjamin Tagle, pe versurile lui Ion Pribeagu, a fost înregistrată la Berlin în 1931. Cu ea a cunoscut succesul absolut și a câștigat sume mari de bani.

Cristian Vasile nu era numai un interpret desăvârşit, ci şi un bărbat frumos, cuceritor şi foarte curtat. În perioada sa de glorie a fost idolul femeilor şi a avut nenumărate iubite. Nu a avut însă noroc în amor, pentru că femeile de care se îndrăgostise au profitat de faima şi banii lui.

A vrut să se sinucidă

A cunoscut prima dezamăgire în amor odată cu Francesca Frangula, o tânără din zona oraşului Roman. Cântăreţul a crezut în iubirea ei sinceră, însă tânăra urmărea doar banii lui. Francesca a divorţat de primul soţ şi s-a mutat în casa lui Cristian Vasile.

Interpretul a înscris-o la Conservatorul de Artă Dramatică, a ajutat-o în carieră şi a luat-o de nevastă. Femeia i-a mâncat banii, în timp ce el a iubit-o sincer. Despre câştigurile financiare ale lui Cristian Vasile în perioada sa de glorie se spune că ar fi fost colosale: ”Câştiga într-o lună cât un funcţionar diplomatic într-un an”.

Discul legendă, înregistrat la Berlin în 1931 FOTO Wikipedia

Discul legendă, înregistrat la Berlin în 1931 FOTO Wikipedia

Francesca n-a fost singura dezamăgire amoroasă din viaţa celebrului interpret. Cristian Vasile s-a îndrăgostit nebuneşte şi de Mary Maud. I-a amenajat femeii pe care o iubea un adevărat palat în casa sa din Bucureşti . I-a adus mobilă din străinătate şi oglinzi de la Veneţia. Mary Maud nu a vrut însă decât banii muzicianului.

Când şi-a atins scopul, a rupt relaţia cu interpretul, iar acesta a fost atât de devastat încât a încercat să se sinucidă. L-a salvat mama sa despre care se spune că a fost singura femeie care l-a înţeles şi l-a iubit cu adevărat. Ea locuia pe atunci la Predeal împreună cu fiul mai mic, Virgiliu.

A refuzat să plece din România

După instaurarea comunismului în România, artistul a decis să nu se alinieze noilor „politici culturale”, iar pentru asta a plătit cu preţul propriei celebrităţi. Deşi i s-a propus să plece din ţară, a preferat să rămână în România, încercând să facă ceea ce ştia mai bine: să cânte.

A murit la vârsta de 66 de ani, iar ultima sa dorință a fost ca să nu i se pună cruce inscripționată cu nume pe mormânt pentru a fi uitat cât mai repede, ca nimeni să nu-i cunoască povestea succesului și a decăderii. A fost condus pe ultimul drum, la Cimitirul Hiprodrom I din Sibiu, de familie și câțiva prieteni, printre care și interpreta Mia Braia.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...