
Prăbușire a numărului de tranzacții imobiliare în aprilie: „Lumea nu mai face credite din cauza incertitudinilor”
Datele oficiale ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) arată că în luna aprilie 2025 numărul tranzacțiilor a scăzut semnificativ față de luna anterioară. Printre motive se numără incertitudinile economice și alegerile prezidențiale.
Datele oficiale ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) arată că în luna aprilie 2025 numărul tranzacțiilor a scăzut semnificativ față de luna anterioară: București: -23%; Cluj: -24%; Timiș: -13%, Constanța: -20% tranzacții. Toate datele pot fi consultate în detaliu pe ultimuetaj.com.
Conform unui comunicat al ANCPI, în luna aprilie 2025 au fost vândute, la nivelul întregii țări, 49.911 de imobile, cu 6.325 mai puține față de luna martie. Numărul caselor, terenurilor și apartamentelor care au făcut obiectul tranzacțiilor în luna aprilie este cu 11.807 mai mic față de perioada similară a anului 2024.
Cele mai multe vânzări de imobile au fost înregistrate, în aprilie 2025, în București – 7.490, Ilfov – 3.845 și Timiș – 2.677. Județele cu cele mai puține imobile vândute în aceeași perioadă sunt Teleorman – 102, Alba – 286 și Ialomița – 291.
Numărul ipotecilor, la nivel național, în aprilie 2025, a fost de 26.124, cu 3.694 mai mic față de aprilie 2024. Cele mai multe operațiuni de acest gen au fost înregistrate în București – 4.520, Ilfov – 2.468 și Timiș – 2.033. La polul opus se află județele Covasna – 67, Sălaj – 82 și Harghita – 100.
Județele în care au fost vândute cele mai multe terenuri agricole în a patra lună a anului 2025 sunt Dolj – 811, Brăila – 721 și Buzău – 667.
Dezbatere reddit: „Eu încă nu văd scăderea... așteptam alegerile”
Plecând de la aceste informații, pe platforma Reddit s-a dezbătut în ce măsură vor începe să scadă și prețurile.
„Am văzut niste oferte de scăderi la dezvoltatori, cumva ei văd/prevăd o prăbușire. Îmi trag și eu niste date din piață, în ultima luna văd că lumea a cumpărat în disperare să blocheze banii în ceva să nu stea cu cash care nu produce. Eu încă nu văd scăderea... așteptam alegerile, toți așteaptă.
Era o statistica cu numărul de ucraineni în Romania, au trecut granițele vreo 5 milioane și oficial în Romania sunt 183.000, aceștia pun presiune pe chirii și nimeni nu vrea să vândă când încasează chirie mare.
Că să vedem ceva concret, avem nevoie de o recesiune minim 6 luni + robor 10% + să se oprească războiul din Ucraina... și vedem cât de jos ne putem duce”, a susținut un utilizator.
Un alt comentator a susținut că „avem nevoie de o recesiune minimum 6 luni”.
Un alt utilizator susține că și rezultatul alegerilor are un efect asupra pieței: „E adevărat ce spui, lumea nu o ia rațional. Așa-s piețele. Sigur că piață stagnează, sigur că e normal. În același timp, clar lumea așteaptă acum rezultatul alegrilor, e adevărat că și asta contribuie la nr de tranzacții - nu o poți ignora. Obiectiv vorbind, în ultimul an, unde mă uit eu în piață (ap. cu 3 camere, în Cluj), preturile de tranzacționare au crescut.”
„Oricine ar ieși președinte, tot se vor lua măsuri de austeritate, deci devine extrem de improbabil că nr. de tranzacții să crească și prețurile se vor acomoda încet-încet, la cererea mai redusa, devenind mai competitive”, arată altcineva.
„E o absurditate să ai prețuri de Franța în România”
Un alt utilizator dacă prețurile continuă să crească în ritmul de până acum, în 5 ani vom ajunge la nivelul din Franța:
„Băi, sincer nu mai pot cu voi, mai ales cei care au proprietăți și ignora orice argument logic doar că să se simță ce investiție buna au făcut în conserva lor. Când scad, că scad că e Paștele că sunt vacante, când am sunat în ianuarie îmi ziceau agenții că în decembrie s-a vândut țoață luna la greu că prețul urca mereu, este efectiv bezna mintii. În orice direcție o dai mereu "iese bine". Acum să revenim la realitate, la ritmul la care a crescut e perfect normal să existe niste consecințe, daca mai creste așa 5 ani o să fie preturi că în Franța, noi fiind într-o mahala balcanică, ceea ce desigur e o absurditate să ai preturi de Franța în Romania, o țară mica cu venituri mici de la marginea Europei. Deci o să fie niste corecții, cât și când asta urmează să vedem”.
„La noi, vor bani mulți pe un coteț, făcut la mișto”
Cineva îl atenționează că, pe alocuri, preturile din București rivalizează cu importante orașe din Belgia sau Olanda.
Altcineva ridică problema calității slabe a apartamentelor: „Problema cea mai mare la noi - și nimeni nu vorbește de asta. Bai, nu am o problema să plătesc un preț mai mare, chiar poate umflat, dar să și primesc ceva la schimb. În afara da, preturi mari, salarii pe măsură, dar și blocurile se fac după niste standarde și existe niste norme clare, respectate. La noi, vor bani mulți pe un coteț, făcut la mișto. Mai e și chestia cu apartamentele mai vechi, de exemplu fără încălzire în pardoseala și alte “noutăți” - acolo care e justificarea? La cele noi, hai înțeleg, materiale mai scumpe, încălzire în pardoseala, mai stiu eu ce”.
„Ai dreptate. E normal că preturile să se stabilizeze puțin și poate chiar să scadă nițel. Rămâne de văzut”, comentează altcineva.
Un utilizator susține că atâtat timp cât romanii din orașele mari au salarii mari, prețurile vor crește: „Adică fără mari probleme 2 tineri din București cu facultate pot avea împreună 3 mii de euro pe luna iar ăștia visează apartamente de sub 100 de mii de euro pentru 2 camere în București și sub 150 de mii în Cluj.”
Un alt utilizator susține că ar trebui făcut un calcul privind costurile unei construcții/bloc/casă : „Nu zic că preturile n-ar avea unde să scadă puțin, dar în nici un caz unde visează unii. Sau tu crezi că vei cumpără sub prețul de construcție/finisaj din anul curent?”
„Costul cu mana de lucru și a materialelor a crescut semnificativ în ultimii ani și nu prea contează prețul la care a fost construit ceva acum 5 ani. O comparație trasă de păr puțin, dar și tu daca ai cumpărat aur acum 5 ani, nu îl vei vinde sub prețul pieței doar pentru că l-ai luat tu mult mai ieftin, vei încercă să obti cel mai bun preț pe care poți”, îi răspunde altcineva.
„Lumea nu mai face credite deoarece exista incertitudini la nivel de economie”
„Volumul tranzacțiilor e normal să scadă pt că și oferta e tot mai redusă. Există o scădere a vânzărilor și o corelație și între faptul că nu mai avem la fel de multe apartamente puse la vânzare”, completează altcineva.
„Eu care am căutat activ un apartament în ultimul an și jumătate de ajunsesem să cunosc toate agențiile și agenții imobiliari din zona.. la fel și blocurile.. Sunt zone în București pe care a fost pur și simplu bătaie, mai că se făceau licitații.. Au fost exemple când până să mă hotărăsc eu să vin cu o oferta s-au dat în câteva zile..
Eram atât de ofticat că nu puteam negocia niciun ban, ba mai mult, nu puteam face figuri, că mai așteptau 3 la ușa.. un delir total.. Oamenii au bani din n surse, iar în București se vor caută mereu apartamentele ok, în zone bune.”
Un alt comentator susține că reducerea tranzacțiilor vine pe fondul incertitudinilor din economie:
„Nu este nicio prăbușire, este o reducere a tranzacțiilor, lumea nu mai face credite deoarece exista incertitudini la nivel de economie, raportate la cine vă ieși președinte (și ce guvern vă forma), totodată asta s-a confirmat și cu reacția piețelor după primul tur al alegerilor, când ROBOR a crescut la 6.20 - 7, acesta fiind principalul motiv, și care are o influenta directa asupra costurilor creditelor imobiliare în special.
Dobânzi mari/Incertitudine la nivel macro -> mai putini oameni își permit un credit (sau amână din incertitudine) -> scade cererea de locuințe (doar pe termen lung vor scădea preturile și doar pe deficiente economice grave la nivel de stat).
În urban preturile nu o să mai scadă niciodată, se va merge pe timp în loc de volum unitar (poate doar în caz de război sau faliment al statului).”
Un alt utilizator susține că statisticile publicate de platformele imobiliare dezinformează, arătând că prețurile sunt într-o constantă creștere: „Da clar, mint aia de sparg de pe imobiliare.ro : ia uite că n-a scăzut nimic”. Un alt utilizator a atras atenția că indicele de pe imobiliare.ro este „o metrica alterata pentru că ei măsoară prețul afișat, nu prețul de tranzacționare. Cele doua sunt destul de diferite.”
Un alt comentator a susținut că scăderea e normală în condiții de instabilitate politica: „e un stres psihologic, apoi, leul s-a depreciat, apartamentele se vând în euro. Apoi preturile au crescut destul de mult, la energie, la utilități, la servicii, la orice. Apoi, multe joburi s-au închis, afaceri au dat faliment, pe IT lucrurile nu mai sunt așa roz. Toate astea fac că lumea să fie un pic mai circumspectă când vine vorba de cheltuit, de făcut credite, samd. Treptat treptat ăștia care stau cu apartamentele și țin cu dinții de preț o să înceapă să simtă presiunea și ei (unii) și vor avea nevoie de bani, așa că vor fi nevoiți să scadă preturile că să vândă. Nu azi, nu mâine, da' peste o lună, două tre să vândă că mulți nu o să mai poată să aștepte să infinit să vina prostu` cu bani, să ia un coteț dinainte de 77 cu 2500 euro metrul pătrat”.
Sursa: adevarul.ro