Prăbușirea lentă a Schengen riscă să arunce Europa într-o nouă criză economică (Szijjarto)

Prăbușirea lentă a Schengen riscă să arunce Europa într-o nouă criză economică (Szijjarto)

Prăbușirea lentă a sistemului Schengen riscă să arunce Europa într-o nouă criză economică, a avertizat ministrul de externe ungar Peter Szijjarto, relatează luni The Daily Telegraph. Escaladarea crizei migranților în Europa — în condițiile în care peste un milion de oameni au ajuns anul trecut pe bătrânul continent — a condus la reintroducerea temporară a controalelor la frontiere în UE pentru prima dată în ultimele două decenii, punând în pericol unul dintre cele mai importante proiecte de integrare ale Bruxellesului.

Prăbușirea zonei Schengen fără frontiere — unde oamenii și mărfurile se pot deplasa fără restricții între 26 de țări — ar provoca 'pagube neprevăzute' economiilor greu încercate de pe continent, a afirmat Peter Szijjarto. 'În cazul în care zona Schengen urmează să fie desființată sau distrusă, atunci acest lucru va provoca pagube economice atât de grave încât nu știu cum se va putea descurca Europa', a declarat ministrul ungar pentru The Telegraph.

Șeful diplomației ungare a cerut Bruxellesului să păstreze zona Schengen cu orice preț în încercarea de a opri declinul economic al Europei în cursa globală a puterilor regionale. 'Statele Unite sunt foarte puternice, China are o politică economică extinsă, statele arabe devin mai puternice, iar noi, europenii, suntem băgați până peste cap în problemele noastre', a mai spus Szijjarto.

El a dat asigurări că guvernul său va face "tot posibilul" pentru menținerea zonei Schengen respectându-și obligația de a proteja frontiera externă a UE față de restul lumii. 'Zona Schengen se bazează pe două elemente: primul este acela că nu există controale în acest spațiu și al doilea este faptul că ne protejăm (granițele) externe", a mai spus el. 'Dacă încălcăm cel de-al doilea consens, primul poate fi distrus foarte ușor', a subliniat Szijjarto.

Ministrul de externe ungar a avertizat că granița de sud a Europei a fost "fără apărare" în fața afluxului de migranți, criticând Grecia pentru incapacitatea sa de a construi hotspot-uri pentru a înregistra sutele de mii de persoane care au sosit pe țărmurile sale.

Sprijinită de Germania, Ungaria a cerut Bruxellesului să-și intensifice ajutorul pentru Macedonia — care nu este membru al Uniunii Europene — prin crearea de facto a unei noi frontiere Schengen, excluzând Grecia. 'Dacă Grecia nu respectă regulile zonei Schengen, atunci avem nevoie de o altă apărare', a mai spus Szijjarto. 'Așteptăm o țară din afara UE să apere zona Schengen. Însă perioadele de criză dau naștere la situații nebunești', a mai spus el.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...