Prahova: Florian Walter rămâne în arest preventiv

Prahova: Florian Walter rămâne în arest preventiv

Omul de afaceri Florian Walter rămâne în continuare în arest preventiv, Curtea de Apel Ploiești respingând, miercuri, contestația formulată de acesta împotriva deciziei Tribunalului Prahova care a confirmat, duminică, mandatul de arestare emis anterior pe numele acestuia. Potrivit soluției instanței, magistrații au respins ca nefondată contestația formulată de Walter, decizia fiind definitivă.

Dosarul omului de afaceri Florian Walter, care a fost disjuns de DIICOT Ploiești din dosarul Romprest, a fost preluat de DNA — Structura centrală și conexat la o altă cauză instrumentată de procurorii de aici, au declarat, la sfârșitul săptămânii trecute, surse judiciare.

El a fost adus în țară sâmbătă seară din Emiratele Arabe Unite, iar duminică a fost arestat preventiv, Tribunalul Prahova confirmând mandatul de arestare emis pe numele său la data de 15 mai 2015.

Avocata lui Florian Walter, Lucia Mușat, a declarat că, la momentul declanșării urmăririi penale împotriva lui Walter, acesta se afla în concediu în afara țării și s-a predat autorităților din Dubai când a aflat că pe numele său a fost emis mandat de arestare în lipsă.

El a fost dat în consemn la frontieră în data de 6 mai 2015, iar IGPR a anunțat ulterior că el a fost localizat în Emiratele Arabe Unite și că autoritățile au demarat procedurile în vederea extrădării sale în România.

Procurorii DIICOT Ploiești au efectuat, la începutul lunii mai 2015, zeci de percheziții într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani, liderul rețelei fiind omul de afaceri Florian Walter.

La acel moment, anchetatorii au anunțat că Walter se sustrage urmăririi penale, fiind dat în consemn la frontieră, Tribunalul Prahova emițând, ulterior, un mandat de arestare în lipsă pe numele omului de afaceri.

Florian Walter este acuzat că a pus bazele unui grup infracțional organizat, format din 23 de persoane, care a desfășurat, în perioada 2012 — 2014, operațiuni financiare din sfera evaziunii fiscale și a spălării banilor, utilizând ca mod de operare reducerea artificială a profitului impozabil și TVA de plată, efectuarea unor decontări fictive de la diferite societăți și utilizarea de societăți comerciale tip fantomă, pentru realizarea operațiunilor ilicite.

Potrivit DIICOT, Walter a inițiat și a coordonat aceste circuite financiare pe mai multe paliere, ce au avut drept scop înregistrarea în contabilitatea societății Compania Romprest Service SA București a achizițiilor, de la diverse societăți comerciale, utilizate exclusiv pentru emiterea de facturi.

Prejudiciul produs bugetului consolidat al statului prin activitatea infracțională a grupului coordonat de Florian Walter este de 4.500.000 euro, reprezentând impozitul pe profit și taxa pe valoarea adăugată, la care se adaugă 60.494.600 lei (echivalentul a 14.000.000 de euro), supusă procesului de reciclare.

Dosarul Romprest a fost trimis în judecată la doar câteva săptămâni de la data efectuării perchezițiilor, procurorii DIICOT Ploiești anunțând atunci că cercetările au fost disjunse față de omul de afaceri Florian Walter.

Ulterior, dosarul disjuns a fost conexat la o altă cauză instrumentată de DNA — Structura centrală, au declarat surse judiciare.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...