Prahova: Primarul din Florești și soția lui, consilier județean, puși sub control judiciar

Prahova: Primarul din Florești și soția lui, consilier județean, puși sub control judiciar

Primarul comunei prahovene Florești, Eugen David, și soția acestuia, Simona David, consilier județean din partea PNL, au fost puși sub control judiciar în dosarul privind obținerea abuzivă de fonduri publice.

Tribunalul Prahova a respins propunerea de arestare preventivă a celor doi soți reținuți în urma unor percheziții și audieri, instanța dispunând cercetarea lor în stare de libertate sub control judiciar. Decizia nu este definitivă, putând fi contestată.

De asemenea, procurorii au plasat sub control judiciar alte patru persoane reținute de polițiști în același dosar.

Polițiștii de investigare a criminalității economice din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție (IJP) Prahova au efectuat, marți, 29 de percheziții la adrese din Prahova și Brașov la persoane bănuite de abuz în serviciu, evaziune fiscală și spălare de bani, prejudiciul calculat în acest dosar depășind șase milioane de lei. Perchezițiile au vizat inclusiv Primăria Florești și domiciliul soților David.

Potrivit unui comunicat al IJP Prahova, din cercetări a reieșit că persoanele bănuite ar fi beneficiat abuziv de fonduri publice, sumele obținute fiind transferate într-un circuit comercial fictiv. Ulterior, banii erau retrași numerar și introduși în circuitul civil, prejudiciul cauzat bugetului de stat prin aceste plăți nelegale fiind de peste 3.200.000 de lei.

Totodată, una dintre persoanele vizate este bănuită că ar fi acordat în 207 cazuri plăți cu titlu de ajutoare de urgență fără a fi întocmit documentația aferentă. De asemenea, prin contracte întocmite abuziv, aceasta a trecut mai multe bunuri în patrimoniul societăților pe care le controla, cauzând un prejudiciu de peste 770.000 lei.

Conform documentului citat, în perioada 2010 — 2015, cei bănuiți în cauză ar fi creat un circuit financiar fictiv în vederea reducerii bazei de impozitare a sumelor datorate bugetului de stat.

"În fapt, persoanele în cauză, prin intermediul mai multor societăți comerciale, ar fi efectuat operațiuni bancare constând în emiterea, înregistrarea și declararea la autoritățile fiscale de facturi, avize și borderouri, în care erau înscrise operațiuni comerciale care în realitate nu aveau loc. Prin acest fapt, bugetul de stat ar fi fost prejudiciat cu aproape 2.200.000 de lei. Sumele rulate prin circuitul fictiv și care constituie produsul infracțiunii de spălare a banilor se ridică la aproape 4.800.000 de lei", se mai precizează în comunicat.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Au fost antrenați de americani și canadieni / Cine sunt „sabotorii”, noul coșmar al Rusiei în Crimeea

2 Experţi şi foşti oficiali de la Pentagon au simulat un război din cauza Taiwanului: Pierderi grele atât pentru China, cât şi pentru Statele Unite

3 Un general ucrainean din GRU prins că a trimis Rusiei informații secrete a încercat să-i împuște pe anchetatori

4 Foarte interesante amănunte!

5 Pe orbita Pământului zboară două avioane spațiale misterioase...