Prahova: Primarul municipiului Câmpina, trimis în judecată pentru abuz în serviciu și trafic de influență

Prahova: Primarul municipiului Câmpina, trimis în judecată pentru abuz în serviciu și trafic de influență

Primarul municipiului Câmpina, Horia Tiseanu, a fost trimis în judecată de DNA Ploiești pentru abuz în serviciu, trafic de influență și instigare la delapidare în formă continuată, o parte dintre acuzații vizând cumpărarea nelegală a unui autoturism cu dotări de lux care a fost folosit personal și exclusiv de acesta.

Potrivit unui comunicat al DNA, în același dosar au fost deferiți justiției Gheorghe Ecatrinescu, data faptei director economic în cadrul Primăriei Câmpina, pentru abuz în serviciu, Carmen Gheorghe, la data faptei director executiv în cadrul Poliției Locale Câmpina, pentru complicitate la abuz în serviciu, și Costin-Octavian Micu, reprezentant legal al unei societăți comerciale, pentru complicitate la abuz în serviciu.

Procurorii spun că, în perioada iulie 2014 — iulie 2015, Tiseanu, beneficiind de ajutorul celorlalți inculpați, a dispus în mod nelegal achiziționarea unei mașini marca Opel Insignia, în scopul folosirii personale și exclusive.

Mașina care avea dotări de lux a fost cumpărată din fondurile alocate Poliției Locale Câmpina, deoarece, potrivit legii, primăria nu avea dreptul de a face o astfel de achiziție pentru folosința proprie, precizează sursa citată.

"Pentru a păstra o aparență de legalitate au fost întocmite două facturi pentru cumpărarea autoturismului, ambele emise de societatea reprezentată de inculpatul Micu Costin-Octavian, în valoare totală de 131.600,66 lei (din care dotări suplimentare, de lux, în suma de 51.798,46 lei). Ulterior, documentele respective au fost înregistrate în contabilitatea instituției publice în conturi separate, cu consecința aparentei respectări a pragului valoric legal de 18.000 de euro, în contextul în care s-a considerat că o achiziție în această limită ar fi fost legală (este de menționat că potrivit O.U.G. 34/2009, cu completările ulterioare, instituțiilor publice li se interzisese la acea dată dreptul de a achiziționa autoturisme)", se menționează în comunicat.

Totodată, procurorii spun că Tiseanu i-a determinat, în perioada iulie 2010 — iulie 2015, pe angajații unei unități aflată în subordinea Primăriei Câmpina să-i remită din gestiunea unității, un număr de 1.409 bonuri valorice carburant a câte 50 lei fiecare, în valoare totală de 70.450 lei, aferentă cantității de 12.347,4 litri carburanți, cantitate folosită în interesul personal al acestuia.

Prin aceste demersuri a fost creat un prejudiciu Primăriei Câmpina în sumă totală de 122.248,46 lei (compusă din suma de 51.798,46 lei — dotări suplimentare și cei 70.450 lei reprezentând contravaloarea combustibilului).

De asemenea, Tiseanu este acuzat că, în cursul anului 2014, a pretins de la reprezentantul unei societăți comerciale (martor în cauză) un procentaj de 10% din valoarea contractelor de execuție lucrări ce urmau a-i fi încredințate acestei firme de către două instituții aflate în subordinea Primăriei Câmpina sau bugetate din fondurile acesteia, din care a primit efectiv de la acesta din urmă suma de 17.000 de lei.

"În schimbul acestor bani, inculpatul i-a promis martorului că va interveni pe lângă conducătorii celor două instituții publice în vederea atribuirii unor contracte de lucrări de înlocuire tâmplărie pentru geam termopan societății administrată de omul de afaceri sau unei societăți agreate de acesta", arată DNA.

În cauză s-a dispus luarea măsurii asigurătorii constând în indisponibilizarea prin instituirea popririi asupra veniturilor salariale încasate de la Primăria Câmpina de către inculpatul Horia Tiseanu, până la concurența sumei de 139.248,46 lei.

Primăria Câmpina a comunicat că își rezervă dreptul de a se constitui parte civilă până la începerea cercetării judecătorești.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Prahova, cu propunere de a se menține măsura asigurătorie dispusă în cauză.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina