Precizări ale șefului DSU, Raed Arafat, privind ordinul de suspendare a operațiilor și internărilor

Precizări ale șefului DSU, Raed Arafat, privind ordinul de suspendare a operațiilor și internărilor

Realizator: Nicoleta Turcu – Persoanele care au nevoie urgentă de servicii medicale nu vor fi lipsite de ele – dă asigurări șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, în contextul în care spitalele sunt asaltate de numărul mare de bolnavi de COVID. După ce mai mulți reprezentanți ai asociaților de pacienți au acuzat că nu mai au acces la servicii vitale, Raed Arafat a explicat că ordinul ce prevede suspendarea operațiilor și internărilor pentru 30 de zile nu se referă la persoane cu boli ce necesită proceduri, tratamente și monitorizare permanentă, controale obligatorii, dializă sau proceduri oncologice. Şeful DSU a mai spus că astfel de decizii au fost luate și de alte state aflate în situații similare și că este important ca în această perioadă resursele să fie direcționate unde este cea mai mare nevoie.
Raed Arafat: Vedem impactul pe sectorul sanitar, care este unul foarte serios la acest moment. Motivul acestui impact, în mod deosebit, este că avem un teren prilenic de răspândire și de impact al variantei Delta. Ea se răspândește repede, foarte ușor, are impact mai ales asupra persoanelor care nu au beneficiat de vaccinare. Ăsta este motivul pentru care se ajunge în terapie intensivă, se ajunge pe nevoi mari de oxigen, se ocupă paturile din spital. Altfel, marea majoritate a celor vaccinați au simptome foarte ușoare; într-adevăr au ajuns unii vaccinaţi să aibă nevoie de asistență avansată, dar erau cu vârstă foarte înaintată și cu foarte multe probleme medicale asociate.
Realizator: Pe de altă parte, PSD solicită convocarea de urgenţă a conducerii parlamentului pentru a anula ordinul privind suspendarea internărilor pacienţilor care nu reprezintă urgenţe. Vicepreședintele Camerei Deputaţilor, Alexandru Rafila, a atras atenţia că bolnavii cronic nu trebuie discriminaţi şi a amintit de ordinul similar de la finalul anului trecut.
Alexandru Rafila: S-a înregistrat în România o supramortalitate, și excluzând din această socoteală cazurile de pacienți infectați cu SARS-COV-2, de circa 6.000 de persoane în fiecare din lunile octombrie, noiembrie și decembrie. Asta înseamnă că există același pericol și în această perioadă. Înregistrăm deja 15.000 de cazuri pe zi, peste 300 de cazuri de deces pe zi datorate infecției cu noul coronavirus, dar acest lucru nu trebuie să constituie un element de discriminare în ceea ce privește accesul altor categorii de persoane suferinde la servicii medicale.#HUN./rpatulea/ilapadat

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (7 octombrie)

Sursa: rador.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia