Prefectul județului Maramureș: Depunerea jurământului de către primarul Cherecheș depinde de administrația penitenciarului

Prefectul județului Maramureș: Depunerea jurământului de către primarul Cherecheș depinde de administrația penitenciarului

Prefectul județului Maramureș, Sebastian Lupuț, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că după validarea mandatului primarului Cătălin Cherecheș de către un judecător în termenul legal de 20 de zile, depinde de administrația penitenciarului în care acesta se află în arest preventiv dacă îi va permite să depună jurământul, iar apoi acesta poate fi din nou suspendat din funcție.

"În principiu, noul primar al municipiului Baia Mare care a câștigat alegerile cu un procent de peste 70% va fi validat de un judecător, în termenul stabilit de lege, adică în 20 de zile. După validare, practic se poate depune jurământul. Teoretic, depinde dacă administrația penitenciarului (Gherla n.red.) va permite să depună jurământul având în vedere situația în care se află. În situația care depune jurământul, rămâne primar pe vechiul mandat. Practic, noul primar este același, iar în cazul prevăzut de lege poate fi din nou suspendat. E o procedură mai complicată, însă se poate aplica potrivit legilor în vigoare" a declarat, vineri, pentru AGERPRES, prefectul județului Maramureș, Sebastian Lupuț.

Purtătorul de cuvânt al Tribunalului Maramureș, Daniela Ileana Waltner, a precizat că atât timp cât primarul ales se află în arestul preventiv, mandatul este suspendat, iar în cazul condamnării în municipiul Baia Mare se vor organiza noi alegeri pentru funcția de primar.

"În condițiile date, arestului preventiv, mandatul de primar este suspendat. Atribuțiile noului primar vor fi preluate de unul dintre viceprimarii aleși în urma noului Consiliu Local format ca rezultat al alegerilor locale. Starea de fapt continuă cât se află în arest preventiv. Dacă instanța decide punerea în libertate, atunci primarul își poate prelua atribuțiile, iar în cazul în care instanța îl condamnă, se organizează noi alegeri pentru primărie", a spus Daniela Ileana Waltner.

Pe de altă parte, președintele PNȚCD Maramureș, Doru Dăncuș, membru al Coaliției pentru Baia Mare care a susținut campania electorală pentru Cătălin Cherecheș, consideră că primarul ales ar putea depune jurământul dacă administrația Penitenciarului Gherla i-ar acorda o învoiere de câteva ore.

"Din punctul meu de vedere, este exclusă depunerea jurământului în penitenciar, lucru susținut de unii politicieni locali mai înfierbântați după ce au pierdut alegerile sau pe rețelele de socializare. O variantă luată în calcul, însă asta depinde tot de administrația penitenciarului, e ca primarul ales — Cătălin Cherecheș — să primească o învoire, permisie de câteva ore, să vină în Baia Mare și în cadrul unei ședințe a CL să depună jurământul. În cazul care va fi pus în libertate, poate conform legilor în vigoare să-și preia mandatul, iar dacă va fi condamnat, atunci CL va desemna un primar interimar din rândul celor doi viceprimari. Eu cred că lucrurile își vor urma cursul firesc, iar legea va fi respectată", a declarat pentru AGERPRES, Doru Dăncuș, președintele PNȚCD Maramureș.

Tribunalul Maramureș a respins, marți, cererea de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura controlului judiciar pe cauțiune formulată de Cătălin Cherecheș, precizează un comunicat al instituției remis AGERPRES.

Potrivit comunicatului, prin încheierea pronunțată de Tribunalul Maramureș s-au dispus următoarele: "Respinge ca nefiind îndeplinite condițiile pentru admisibilitatea în principiu a cererii de înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura controlului judiciar pe cauțiune formulată de inculpatul Cherecheș Cătălin (...), arestat preventiv, aflat la Penitenciarul Gherla. Cu drept de contestație în 48 de ore de la pronunțare".

Tribunalul Maramureș a fost sesizat, în 20 mai, de Direcția Națională Anticorupție — Serviciul Teritorial Cluj cu rechizitoriul întocmit pe numele lui Cherecheș, pentru luare de mită.

Cătălin Cherecheș a fost reales primar al municipiului Baia Mare cu un procent de 71% din voturile băimărenilor. Acesta a candidat pe listele Coaliției pentru Baia Mare fiind susținut de UNPR, PNȚCD, PSRO și Forumul Democrat German.

AGERPRES / (AS — autor: Leontin Cupar, editor: Marius Frățilă, editor online: Irina Giurgiu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Document / Fugarul Rizea a dezvăluit personajul care l-a „pensionat” pe Crin Antonescu!

2 FOTO Acesta este Hunter Biden... Băiatul are probleme...

3 Marian Godină îi dă replica Patriarhului Daniel: „Să înțeleg că Sf. Dimitrie n-a văzut 30 de ani cum trăiau ro…

4 Cine este senatorul PSD, Ion Ganea, care a dat peste cap planurile lui Marcel Ciolacu de a amâna alegerile: Fo…

5 ULTIMA ORĂ Dispar sistemele IT ale ministerelor și agențiilor guvernamentale, administrația centrală se va mut…