Prefectul Purcărescu: S-a creat deja o isterie în judeţul Dolj legată de pesta porcină

Prefectul Purcărescu: S-a creat deja o isterie în judeţul Dolj legată de pesta porcină

Prefectul judeţului Dolj, Dan Narcis Purcărescu, a afirmat vineri, în cadrul unei şedinţe de informare cu primarii pe tema virusului pestei porcine africane, că la nivelul judeţului s-a creat deja o isterie pe acest subiect, după confirmarea focarului din Comănicea, motiv pentru care oamenii îşi sacrifică animalele noaptea, iar în multe magazine s-a epuizat stocul de lăzi frigorifice.

"Aş vrea să rog primarii şi presa să ne ajutaţi să liniştim populaţia, pentru că deja s-a creat o isterie: toţi îşi sacrifică animalele fără motiv. Ieri, în Filiaşi, nu mai erau la vânzare lăzi frigorifice. Este o realitate. Alaltăieri noapte la Ţuglui se tăiau porci la ora 3,00. M-au sunat prietenii şi din alte judeţe să mă întrebe dacă e cazul să îşi taie animalele. Deci o isterie generală şi trebuie să liniştim oamenii, iar dumneavoastră ca primari, sunteţi lideri de opinie în localităţile dumneavoastră", a spus Purcărescu.

Acesta a mai precizat că în localitatea Comănicea s-a luat măsura extremă, cea a sacrificării tuturor suinelor din zona de carantină, urmând ca aceasta să fie monitorizată şi în următoarele zile, iar zona de carantina nu se va extinde. "Aşadar nu trebuie să mai existe niciun motiv de panică în rândul cetăţenilor şi dorim ca aceştia să fie foarte bine informaţi", a mai spus prefectul judeţului Dolj.

La rândul său, directorul DSVSA Dolj, Andrei Butaru, a afirmat că, vineri dimineaţa, în comuna Bucovăţ s-a creat panică în momentul în care reprezentanţi ai ANSVSA s-au prezentat pentru simularea unui exerciţiu pe tema combaterii pestei la ierbivorele mici, exerciţiu care fusese programat în urmă cu trei săptămâni să se desfăşoare în această zonă, pentru că în judeţ nu exista la acel moment niciun focar de pestă porcină africană.

Mai mulţi primari din Dolj au afirmat că nu îi pot opri pe oameni să îşi taie porcii, "pentru că sunt porcii lor", iar prefectul le-a cerut să informeze populaţia să facă testul de trichineloză la carne "pentru că riscăm să dăm dintr-una într-alta".

"Sunt primarul comunei Vela, iar la mine în localitate medicul veterinar le-a spus oamenilor să îşi crotalieze porcii, pentru că altfel nu vor fi despăgubiţi. Păi ce să înţeagă oamenii din asta? Că vine peste porcină şi la noi?", a întrebat primarul comunei Vela.

Primarul comunei Rast, Iulian Silişteanu, a afirmat că pesta porcină africană este precum ciuma sau holera, "şi nu se omorau oamenii, ca să se lichideze focarele".

Pesta porcină africană a fost confirmată marţi la un porc dintr-o gospodărie din satul Comănicea, aceasta fiind plasată sub supraveghere oficială. Toţi porcii din acest sat au fost joi sacrificaţi. AGERPRES / (A - autor: Maria Mitrică, editor: Marius Frăţilă, editor online: Anda Badea)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Sfaturi de la ANRE pentru schimbarea furnizorului și contractului de energie electrică

2 DOCUMENT / Ce trebuie să faci ca să închei un nou contract pentru energia electrică? ANRE arată pașii de urmat d…

3 SURSE Radu Gavriș, adjunctul Poliției Capitalei, cercetat disciplinar după ce a fost prins petrecând cu peste …

4 FOTO Imaginea care demontează apărarea lui Gavriș / Ministrul de Interne reacționează

5 Membru marcant al Mafiei, ucis cu sânge rece de un lucrător român. La audieri a spus că a fost nevoit să-și ap…