Pregătirea stupilor pentru iarnă. Apicultori: „Familia de albine are nevoie de 18 kg miere“

Pregătirea stupilor pentru iarnă. Apicultori: „Familia de albine are nevoie de 18 kg miere“

Luna noiembrie înseamnă, pentru apicultori, pregătirea familiilor de albine pentru iarnă, inclusiv remedierea unor eventuale stări anormale apărute, dar și împachetarea stupilor.

Exististă câteva indicii privind starea de sănătate a albinelor. FOTO Facebook Bibiana Stanciulov

Vremea este încă favorabilă intervenţiilor în familiile de albine, așa că apicultorii profită de zile călduroase din noiembrie pentru a mai îndrepta, acolo unde este necesar, problemele identificate în stup.

„Dacă până la acest moment s-au efectuat lucrările pregătitoare iernării nu există motive de îngrijorare privind evoluţia familiilor de albine pe timp de iarnă. Cu toate acestea, vizitele la stupine pot avea în vedere: observaţii asupra zborurilor de curăţire (când timpul permite), foarte benefice pentru o bună iernare şi care oferă informaţii despre starea coloniei de albine, ascultarea acestora cand timpul este mai puțin favorabil, asigurarea cu materiale izolante atat la nivel de stup (salteluţe, pernuţe, împachetări laterale) cât şi de stupină (garduri, perdele protectoare), asigurarea că nu există dăunători (păsări, animale) care să le deranjeze”, recomandă Asociația Crescătorilor de Albine din România.

De câtă miere are nevoie o familie de albine ca să treacă iarna cu bine

Cea mai importantă structură apicolă din România atrage atenția că o stare anormală în stup are ca efect neliniştirea albinelor, ceea ce duce la intensificare activității de consum şi, prin urmare, uzura organismului. Tratarea cu superficialitate a acestei etape de evaluare a situaţiei din stupină la acest moment, cât timpul mai permite intervenţia în stup, s-ar putea transforma într-o greșeală cu pierderi mari pentru apicultori.

Trebuie avut grijă că din cauza căldurii albinele au ieșit afară în octombrie și au consumat mut din stup Deci trebuie le asigurată, în primul rând, hrana”, explică, pentru „Adevărul”, Daniel Calmuș, apicultor.

Venirea anotimpului rece e o provocare pentru albine. Potrivit Asociația Crescătorilor de Albine din România, pentru iernare, familia de albine are nevoie de aproximativ 18 kg miere şi 1,5-2 kg păstură pentru creşterea puietului în partea a doua a iernii şi în primăvară.

Miere necesară peste iarnă este în funcție cât de numeroasă este familia. Orice ramă acoperită cu albină trebuie să fie cu miere. Sunt familii de opt rame și, respectiv, de patru rame, motiv pentru care cantitatea de miere diferă”, explică, pentru „Adevărul”, Ioan Linte, apicultor.

Potrivit Asociației Crescătorilor de Albine din România, în zilele nefavorabile se poate aprecia starea familiei de albine prin ascultarea zumzetului albinelor cu un tub de cauciuc introdus pe urdiniş şi vizualizarea foii de control (apicultorii pot afla, de exemplu, dacă albinele au diaree, un semn că hrana este de proastă calitate și un indiciu că trebuie să intervină, sau pot constata dacă în stup au intrat dăunători ori dacă e prea multă umiditate).

Umiditatea excesivă se înlătură prin mutarea stupilor într-un loc însorit pe vatră şi îmbunătăţirea aerisirii prin asigurarea unui spaţiu de 1-2 cm în podişor care va fi acoperit de salteluţă”, recomandă Asociația Apicultorilor.

„Să pună bază pe tratamente”

Una dintre greșelile frecvente pe care unii apicultori începători le fac este că raportează la luna septembrie prezența puietului în stup, fără să țină cont de schimbările climatice care infirmă regulile din teorie.

Acum și clima s-a mai schimbat, vremea s-a modificat, iar în noiembrie încă mai avem puiet în familiile de albine. Trebuie urmărit aspectul acesta, iar în familiile care mai au puiet, după eclozare, este nevoie de un tratament. Apicultorii trebuie să pună bază pe tratamente, pentru că de acolo provin mari dezechilibre și se produc depopulări”, mai spune, pentru „Adevărul”, Daniel Calmuș.

„Nu mai avem iernile de altădată”

Noiembrie este și luna în care se face împachetarea pentru iernat a familiilor de albine, desigur după încheierea celorlalte intervenții.

Tot acum se schimbă ramele care au avut puiet pe ele (se înlocuiesc), se pregătesc gratiile pentru protejarea împotriva șoarecilor și se face împachetajul, cât de cât, pentru că nu mai avem iernile de altădată, în care temperaturile scădeau până la minus 25 grade Celsius. Albinele rezistă și la -30, -40 grade Celsius, iar acum, cu iernile astea de 5-6 grade Celsius, sigur nu vor fi probleme. Dar trebuie făcute, cum spuneam, niște verificări, ca să ne asigurăm că au hrană suficientă și tratamentele necesare ”, adaugă, pentru „Adevărul”, Daniel Calmuș.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale