Premieră în Canada: Avion comercial, lovit de o dronă; aeronava a aterizat în siguranță, cu daune minore

Premieră în Canada: Avion comercial, lovit de o dronă; aeronava a aterizat în siguranță, cu daune minore

Un avion comercial a fost lovit de o dronă, joi, 12 octombrie, în apropierea aeroportului din Quebec, prima ciocnire de acest tip din Canada, a indicat duminică ministrul transporturilor, Marc Garneau, citat de AFP.

Aparatul, un avion al companiei Skyjet care efectua un zbor intern, a fost atins în timp ce se apropia de aeroportul Jean-Lesage din Québec, dar a putut ateriza fără probleme.

"Este prima dată când are loc o coliziune între o dronă și o aeronavă comercială în Canada, iar eu sunt extrem de ușurat să știu că avionul a suferit doar daune minore și că a aterizat în deplină siguranță", a declarat ministrul, într-un comunicat preluat de AFP.

Potrivit Journal de Québec, avionul, care transporta 6 pasageri și 2 membri ai echipajului, a fost lovit în aripa dreaptă în timp ce se afla la o altitudine de 450 metri și la aproximativ 3 km de aeroport.

Compromiterea securității unei aeronave, le-a reamintit oficialul canadian utilizatorilor de drone, constituie o infracțiune care se pedepsește cu o amendă ce poate ajunge la 25.000 de dolari canadieni (13.500 euro) sau cu închisoarea, ori ambele.

El a arătat că, de la începutul anului, 1.596 de incidente legate de drone au fost semnalate ministerului canadian al transporturilor, dintre care 131 "îngrijorătoare din punctul de vedere al securității aeriene".

Reglementarea legală în vigoare în Canada interzice zborul dronelor la peste 90 de metri înălțime și la cel puțin 5,5 km de un aeroport.

AGERPRES/ (AS — autor: Vicențiu Purcărea, editor online: Adrian Dădârlat)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Uite o întrebare / Cine a luat 5 milioane de euro șpagă pentru Dragnea, la Atena?

2 Sebastian Lăzăroiu îl face muci pe Cîțu

3 Ce diferențe genetice sunt între transilvăneni, valahi, moldoveni și dobrogeni

4 Așa o fi?

5 Se înmulțesc fulgerele / Ramona Ursu: Incredibil acest Florin Cîțu. Mincinos, lipsit de scrupule, iresponsabil, …