Premieră pentru cercetători: un urangutan, observat folosind plante medicinale pe o rană deschisă

Premieră pentru cercetători: un urangutan, observat folosind plante medicinale pe o rană deschisă

Nivelurile ridicate de inteligență ale urangutanilor au fost recunoscute de multă vreme, parțial datorită abilităților lor practice, cum ar fi folosirea instrumentelor pentru a sparge nuci și a căuta insecte. Dar noi cercetări sugerează că primata are o altă abilitate la îndemână în arsenalul său: aplicarea ierburilor medicinale.

Urangutanii folosesc plante medicinale pentru tratament FOTO Pixabay

Cercetătorii spun că au observat un mascul urangutan de Sumatra tratând o rană facială deschisă cu sevă și frunze mestecate de la o plantă despre care se știe că are proprietăți antiinflamatorii și de calmare a durerii, potrivit The Guardian .

Nu este prima dată când animale sălbatice sunt observate auto-medicându-se: printre alte exemple, urangutanii din Borneo au fost văzuți frecându-și brațele și picioarele cu frunze mestecate de la o plantă folosită de oameni pentru a trata durerile musculare, în timp ce cimpanzeii au fost înregistrați mestecând plante cunoscute pentru tratarea infestărilor cu viermi și aplicând anumite insecte pe răni pentru curățare

Cu toate acestea, noua descoperire marchează prima dată când un animal sălbatic a fost observat tratând răni deschise cu o substanță despre care se știe că are proprietăți medicinale.

„În cazul cimpanzeilor au folosit insecte și, din păcate, nu s-a aflat niciodată dacă aceste insecte favorizează cu adevărat vindecarea rănilor. În timp ce în cazul nostru, urangutanul a folosit planta, iar această plantă are proprietăți medicale cunoscute”, a spus dr. Caroline Schuppli, autor principal al cercetării de la Institutul Max Planck de Comportament Animal din Germania.

Echipa spune că descoperirile oferă o perspectivă asupra originilor îngrijirii rănilor umane lucru menționat pentru prima dată într-un manuscris medical datând din 2200 î.Hr.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Halep, decizie majoră pentru French Open: Simona are de acum o singură șansă să joace la Paris

2 Lupta pentru Marea Neagră nu s-a încheiat

3 Câte rachete supersonice are Rusia pe stoc, potrivit estimărilor ucrainene

4 VIDEO George Simion, derapajul disperării? / Ți-au slăbit șuruburile, țărănușule?

5 Fostul slugoi al Elenei Udrea și-a cumpărat o vilă de 352 de metri pătrați în Belgia