Premierul britanic Boris Johnson insistă ca Occidentul să pună capăt dependenţei de petrolul şi gazele din Rusia

Premierul britanic Boris Johnson insistă ca Occidentul să pună capăt dependenţei de petrolul şi gazele din Rusia

Premierul britanic Boris Johnson a insistat marţi că ţările occidentale trebuie să elimine dependenţa de gazele şi petrolul din Rusia, transmite AFP.

Într-un spaţiu pus la dispoziţie de ziarul Daily Telegraph, Johnson a afirmat că liderii occidentali au făcut o "greşeală groaznică" permiţându-i preşedintelui rus Vladimir Putin să "scape" după anexarea provinciei ucrainene Crimeea, în 2014, şi devenind "mai dependenţi" de gazele şi petrolul din Rusia.

"Când în cele din urmă a declanşat războiul crud din Ucraina, (Putin) ştia că lumea îl va putea pedepsi doar cu mare greutate. Ştia că crease o dependenţă", a argumentat politicianul conservator. "Lumea nu poate fi supusă acestui şantaj continuu", a subliniat el, cerând să se pună capăt "acum" dependenţei respective.

Ca şi SUA, Regatul Unit a decis să sisteze importurile de gaze şi petrol din Rusia. În schimb, Uniunea Europeană, mult mai dependentă, încearcă să organizeze anul acesta reducerea cu două treimi a importurilor de gaze ruseşti.

Johnson a afirmat că Rusia nu produce "practic nimic altceva" care să intereseze cumpărătorii din restul lumii, aşadar dacă se poate renunţa la gazele şi petrolul din Rusia, Putin va rămâne fără bani, iar strategia lui va fi distrusă.

Premierul britanic urmează să facă în curând o vizită în Arabia Saudită, având ca obiectiv reducerea volatilităţii preţurilor energiei pentru firmele din Regatul Unit. Intenţia a fost însă criticată de susţinătorii drepturilor omului, în special după ce saudiţii au executa sâmbăta trecută 81 de condamnaţi la moarte, reaminteşte AFP.

În următoarele săptămâni, Johnson urmează să prezinte strategia guvernului său privind securitatea energetică, cu accent pe sursele regenerabile şi pe extracţia de hidrocarburi din Marea Nordului. Acţiunile în acest sens ar urma să contribuie la creşterea independenţei energetice a Regatului Unit şi în acelaşi timp la reducerea la zero a emisiei nete de dioxid de carbon până în 2050. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

5 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”