Premierul bulgar a vorbit în parlamentul de la Sofia despre ideea României referitoare la o prezență militară la Marea Neagră

Premierul bulgar a vorbit în parlamentul de la Sofia despre ideea României referitoare la o prezență militară la Marea Neagră

Premierul bulgar Boiko Borisov a făcut vineri comentarii în Parlamentul de la Sofia în legătură cu ideea României referitoare la o prezență militară la Marea Neagră, care a devenit un subiect controversat al dezbaterii politice în ultima săptămână, relatează agenția BTA.

Potrivit șefului executivului bulgar, problema a fost ridicată de către premierul român Dacian Cioloș, care și-a exprimat dorința privind semnarea unui memorandum, scrie sursa citată.

''I-am spus că avem multe probleme de rezolvat și că țara noastră a făcut multe în cadrul NATO: avem soldați în Afganistan, efectuăm training-uri, avem o bază în Novo Selo. Până la 5.000 de soldați trec prin training-uri în fiecare an. Am dovedit că suntem un membru loial al NATO'', a declarat premierul bulgar, adăugând: ''Am menționat, de asemenea, lipsa de solidaritate din partea țărilor NATO când președintele (rus Vladimir) Putin a afirmat la Ankara că South Stream devine Turkish Stream. Nu există nici o solidaritate din partea NATO nici acum, când trebuie să plătim pentru echipamentul comandat pentru proiectul centralei nucleare de la Belene, în timp ce două reactoare comandate au ajuns în Turcia''.

Potrivit BTA, controversa privind așa-numita ''flotilă de la Marea Neagră'' a fost provocată săptămâna trecută de publicația ''24 Ceasa'' (24 de ore), care a relatat că România a cerut Bulgariei să adere la o inițiativă românească privind înființarea unei flote comune la Marea Neagră din care să facă parte Turcia, Ucraina și România.

Președintele Rosen Plevneliev și premierul Boiko Borisov au respins propunerea, motivând că Bulgaria nu poate susține o astfel de inițiativă decât într-un format NATO, scrie BTA. Borisov a declarat la 16 iunie, într-o conferință de presă comună cu Plevneliev și cu Nikolai Nencev, ministrul apărării, că Rusia este extrem de sensibilă în legătură cu o potențială participare a Bulgariei la formațiuni militare care par îndreptate împotriva sa.

''Am crezut că omologul meu român m-a înțeles, și din acest motiv acest subiect nu a fost discutat la conferința de presă. O săptămână mai târziu, președintele român a abordat din nou subiectul (...). Cred că se referea la Turcia, România, Ucraina și Georgia. I-am răspuns în același mod (...)'', a spus Borisov.

Vicepreședintele grupului parlamentar Partidul Socialist Bulgar (BSP) — Stânga Bulgară, Anghel Naidenov, a citit vineri o declarație în parlamentul de la Sofia despre inițiativa României privind sporirea prezenței navale la Marea Neagră, în care BSP se declară ferm împotriva unei participări bulgare.

'Socialiștii se opun în mod ferm implicării Bulgariei în formate militare regionale în afara alianțelor din care face parte în prezent țara noastră, mai ales atunci când astfel de formate sunt îndreptate împotriva unor terțe țări. BSP este în favoarea eforturilor și politicilor care să normalizeze situația din Europa de Sud-Est și de la Marea Neagră, și susține implementarea unor proiecte sociale și a unor politici de bună vecinătate', a mai spus Naidenov.

BSP și-a exprimat preocuparea în legătură cu ''discrepanța dintre cuvintele președintelui (bulgar) și cele ale premierului și ale ministrului apărării''. ''Suntem preocupați în legătură cu faptul că susțineți că discuțiile au avut loc fără cunoștința dumneavoastră, că miniștrii și-au luat angajamente pe la spatele dumneavoastră'', a spus Naidenov, adresându-se lui Borisov. El a atras atenția că astfel de situații ridică întrebări asupra modului în care sunt elaborate politicile bulgare de securitate, precum și deciziile de politică externă și de apărare.

''Este clar că intenția din spatele acesteia este de a crea o structură oficială specifică și chiar nu contează dacă o numim grup naval sau flotilă'', a declarat deputatul socialist, adăugând că, în plus față de inițiativa navală, există o alta pentru o brigadă terestră în România, la care vor participa aproape 400 de militari bulgari.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Zvon...

2 Vă era dor de o jigodie? Uite-o!

3 Așa o fi?

4 A ales bine Reghecampf! I se spune „Gură de Aur”!

5 Poza asta spune tot...