Premierul Cioloș va participa luni la 'Ora prim-ministrului'; tema dezbaterilor - "Criteriile în desemnarea noilor prefecți"

Premierul Cioloș va participa luni la 'Ora prim-ministrului'; tema dezbaterilor - "Criteriile în desemnarea noilor prefecți"

Premierul Dacian Cioloș va participa luni, în plenul Parlamentului, la 'Ora prim-ministrului', tema dezbaterilor fiind ''Criteriile în desemnarea noilor prefecți'', potrivit site-ului Camerei Inferioare. Grupul parlamentar ALDE a solicitat pe 22 februarie conducerii Camerei Deputaților chemarea în Parlament a premierului Cioloș pentru da explicații cu privire la criteriile care au stat la baza numirii noilor prefecți.

"Executivul lui Dacian Cioloș a pus România în fața unei posibile noi crize politice, prin schimbarea unui important număr de prefecți din țară și prin înlocuirea acestora cu diverși membri sau apropiați ai PNL. (...) Partidul Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) își exprimă îngrijorarea față de această acțiune cu un vizibil substrat politicianist, acțiune prin care se urmărește obținerea de beneficii electorale pentru cei din PDL-PNL", informa ALDE printr-un comunicat remis AGERPRES.

Premierul Dacian Cioloș a declarat, luni, în plenul Camerei Deputaților, că le-a pus în vedere secretarilor de stat rămași din Cabinetul anterior să nu facă politică de partid, iar prefecților și subprefecților care au intenția să participe în alegeri le-a cerut să renunțe la funcție.

Pe 8 martie, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, a anunțat că probabil până la sfârșitul lunii vor fi schimbați un "număr semnificativ" de prefecți.

"A fost o trecere în revistă a activității lor (a prefecților — n.r.) și o analiză a comportamentului, atât în ceea ce privește capacitatea de a reacționa, cât și dorința de a nu se implica politic în campania electorală. Sigur că această evaluare s-a făcut, vor urma în cel mai scurt timp, probabil până la finalul lunii, schimbări care vor viza un număr semnificativ de prefecți", a spus Suciu, după ședința Executivului.

El a explicat că Guvernul nu va putea să facă, în timpul scurt pe care îl are la dispoziție, o procedură de angajare prin concurs.

"Deci va fi o numire a prefecților noi pe baza unei selecții între înalții reprezentanți ai Guvernului sau persoanele care s-au remarcat printr-o activitate de gestiune a administrației publice și care nu sunt implicați politic în perioada care va urma. Așadar, în cel mai scurt timp, vom avea un număr semnificativ de prefecți schimbați", a mai spus Suciu.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...