Premierul francez confirmă arestarea suspectului în cazul atacului comis împotriva unor soldați la Paris

Premierul francez confirmă arestarea suspectului în cazul atacului comis împotriva unor soldați la Paris

Premierul francez Edouard Philippe a confirmat faptul că poliția l-a arestat pe suspectul atacului comis miercuri dimineața în suburbia Levallois-Perret, nord-vestul Parisului, împotriva unor soldați francezi din cadrul operațiunii Sentinelle, relatează AFP și Reuters.

''Un suspect care conducea o mașină implicată în atac a fost arestat pe o autostradă între Paris și Boulogne-sur-Mer'', a afirmat Philippe în fața deputaților în parlament.

Un jurnalist de la Reuters a declarat că a văzut autovehiculul BMW care ar fi fost folosit în atac ciuruit de gloanțe pe autostrada A16, în nordul Franței.

Starea de sănătate a soldaților răniți nu prezintă motive de îngrijorare, a dat asigurări șeful guvernului francez.

''O mașină care se afla în cartier a ajuns în dreptul grupului de soldați, a rulat ușor și la o distanță de cinci metri a accelerat pentru a-i lovi'', a explicat ministrul de interne francez, Gérard Collomb. Bărbatul, născut în 1980, este ''suspectat că este autorul atacului deoarece se afla la volanul mașinii și a încercat să fugă'', a precizat o sursă judiciară.

Atacul survine la patru zile după o tentativă de atac împotriva altor militari la Turnul Eiffel.

Guvernul a denunțat rapid un ''act deliberat'' și Parchetul antiterorist s-a sesizat în legătură cu ancheta.

Franța, care participă la coaliția militară internațională pentru eradicarea grupării jihadiste Statul Islamic (SI) în Irak și Siria, este amenințată în special de grupările islamiste. Din ianuarie 2015, un val de atentate jihadiste, în cea mai mare parte revendicate de SI, s-a soldat în total cu 239 de morți. Ultimele au vizat în special forțele de ordine și locuri simbol ale Franței.

Atacul, ale cărui motive rămân necunoscute, a avut loc într-un context de puternică amenințare teroristă în Franța într-un oraș în care se află mai multe servicii importante în combaterea terorismului, inclusiv Direcția generală de securitate internă (DGSI).

Parchetul antiterorist a deschis o anchetă pentru ''tentative de asasinate împotriva unor persoane care reprezintă autoritatea publică în legătură cu o organizație teroristă și asociere în scop terorist''.

Potrivit ministrului de interne, este a șasea oară când operațiunea Sentinelle, în cadrul căreia sunt mobilizați 7.000 de soldați în permanență pe teritoriul național de la atentatele din 2015, este luată drept țintă.

Starea de urgență, instituită după atentatele din noiembrie 2015, a fost prelungită recent până la 1 noiembrie. Președintele francez Emmanuel Macron a anunțat la 14 iulie că operațiunea Sentinelle va fi revizuită ''în profunzime'' în ceea ce privește eficacitatea și evoluția amenințării teroriste.

AGERPRES/( AS — autor: Violeta Gheorghe, editor: Sorin Popescu, editor online: Gabriela Badea)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia