Premierul israelian Netanyahu şi rivalul său Gantz au reluat negocierile pentru formarea unui guvern de uniune

Premierul israelian Netanyahu şi rivalul său Gantz au reluat negocierile pentru formarea unui guvern de uniune

Premierul israelian Benjamin Netanyahu şi principalul său rival Benny Gantz au avut marţi o întâlnire în încercarea de a ajunge la un acord asupra formării unui guvern de uniune naţională, în condiţiile în care termenul limită fixat de preşedintele Israelului se apropie, informează dpa.

Ambele părţi au reluat negocierile după ce discuţii care au avut loc marţi la primele ore ale dimineţii au dus la un "progres semnificativ", potrivit purtătorului de cuvânt al lui Gantz.

Benny Gantz, liderul facţiunii parlamentare a partidului Albastru şi Alb, deţine în prezent mandatul care i-a fost conferit de preşedintele Reuven Rivlin pentru formarea unui guvern.

Mandatul lui urma să expire luni la miezul nopţii (21:00 GMT), însă preşedintele Rivlin a prelungit termenul limită până miercuri la miezul nopţii.

Cei doi rivali şi-au accelerat eforturile pentru formarea unui guvern de urgenţă unit, pentru a putea stăvili pandemia de coronavirus şi criza economică.

Israelul este condus de un guvern interimar sub conducerea lui Netanyahu de la sfârşitul lui 2018. Alegeri au fost organizate de trei ori în decurs de un an în această ţară şi nici după al treilea rând de alegeri, din 2 martie, niciuna dintre părţi nu a câştigat majoritatea parlamentară.

Gantz a primit mandatul de a forma guvernul după ce şi-a asigurat susţinerea altor parlamentari, însă eforturile lui de a forma o coaliţie cu Netanyahu, judecat pentru corupţie, au dus la ruperea acestei alianţe.

Potrivit unor informaţii apărute în presă, unul dintre cele mai sensibile puncte îl constituie cererea formulată de partidul Likud al lui Netanyahu de a avea veto asupra numirilor în domeniul justiţiei. Netanyahu doreşte de asemenea o garanţie că nu i se va refuza de către Curtea Supremă dreptul de a fi premier din cauza acuzaţiilor de corupţie.

Dacă negocierile se vor bloca din nou, Rivlin a spus duminica aceasta că îi va preda sarcina formării guvernului Knessetului, parlamentul ţării. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 ULTIMA ORĂ Un general american anunță că Rusia ia în considerare capitularea în războiul împotriva Ucrainei

3 Aviația tactică a Rusiei a dispărut din Ucraina. De ce oare?

4 CTP / „Juriul de la Chișinău a acordat zero puncte României. Ce ziceți de asta?”

5 VIDEO Hopa! Rușii au aruncat în luptă Terminator, noile mașini de sprijinire a tancurilor