Premierul israelian refuză să primească ''lecţii de morală'' de la preşedintele turc

Premierul israelian refuză să primească ''lecţii de morală'' de la preşedintele turc

Prim-ministrul israelian, Benjamin Netanyahu, a respins duminică ''lecţiile de morală'' ale preşedintelui turc, care a condamnat armata israeliană după moartea a 16 palestinieni vineri, în ciocnirile de-a lungul barierei dintre Gaza şi Israel, consemnează AFP.

Vineri, zeci de mii de palestinieni s-au adunat la această barieră în prima zi a "marşului întoarcerii". Acest protest, care se aşteaptă să dureze şase săptămâni, este menit să revendice dreptul de întoarcere pentru palestinieni care şi-au părăsit pământurile sau au fugit din ţară în timpul războiului care a urmat după crearea statului Israel în 1948.

În acea zi, cel puţin 16 palestinieni care se aflau aproape de linia de demarcaţie au fost ucişi de tiruri israeliene şi mai mult de 1.400 au fost răniţi, potrivit Ministerului Sănătăţii în Gaza.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a acuzat sâmbătă Israelul că a comis un "atac inuman".

''Armata cea mai etică din lume nu are de primit lecţii de morală din partea celui care bombardează civili fără discernământ de ani de zile'', a contracarat Netanyahu pe contul său de Twitter, fără a da mai multe detalii.

Israelul şi-a apărat militarii care, conform armatei, au tras împotriva demonstranţilor care aruncau cu pietre şi cocktailuri Molotov în soldaţi sau încercau să deterioreze bariera şi să treacă în Israel.

"Bravo soldaţilor noştri", a scris Netanyahu într-un comunicat. "Israelul acţionează ferm şi cu determinare pentru a-şi proteja suveranitatea şi securitatea cetăţenilor săi".

Palestinienii acuză Israelul de utilizarea disproporţionată a forţei, iar organizaţii pentru drepturile omului au pus la îndoială necesitatea folosirii de muniţie reală.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, şi reprezentanta diplomaţiei europene, Federica Mogherini, au cerut o anchetă independentă ''cu privire la utilizarea de către Israel a muniţiei reale'', cerere respinsă de Israel.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”