Premierul israelian spune că eforturile sale de mediere între Rusia şi Ucraina sunt ''o datorie morală''

Premierul israelian spune că eforturile sale de mediere între Rusia şi Ucraina sunt ''o datorie morală''

Premierul israelian, Naftali Bennett, a declarat că eforturile sale de mediere în războiul dintre Rusia şi Ucraina sunt ''o datorie morală'', chiar dacă există puţine şanse de succes, relatează AFP şi TPS Israel.

Bennett a făcut aceste remarci la începutul şedinţei de guvern de duminică, la Ierusalim, la o zi după ce s-a întâlnit cu preşedintele rus, Vladimir Putin, la Moscova, cu cancelarul german, Olaf Scholz, la Berlin, şi a vorbit de trei ori la telefon în 24 de ore cu preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski.

''Chiar dacă există puţine şanse de reuşită, atâta timp cât există o deschidere şi avem acces la ambele părţi şi posibilitatea (de a acţiona), consider că este o datorie morală să încercăm totul'', a declarat premierul israelian. ''În timp ce încă mai există speranţă, trebuie să facem eforturi şi este posibil să mai avem timp să acţionăm'', a adăugat el.

"Situaţia de pe teren (în Ucraina) nu este bună. Suferinţa umană este mare şi este posibil să fie mult mai mare. Există, de asemenea, israelieni care trebuie să se întoarcă acasă şi comunităţi evreieşti în dificultate care au nevoie de ajutor. Fireşte, nu pot intra în mai multe detalii", a declarat Bennett, citat de TPS Israel.

Premierul israelian a subliniat că nu va da mai multe detalii despre această mediere, scrie agenţia de presă din Israel, adăugând că, înainte de a-şi începe medierea, Bennett s-a consultat cu SUA, Germania şi Franţa.

Potrivit analiştilor, eforturile de mediere ale lui Bennett sunt legate şi de problema nucleară a Iranului, ţară inamică a Israelului.

Fără a face o legătură directă între călătoria sa la Moscova şi Iran, Bennett a respins din nou duminică orice înţelegere la Viena care ar reînvia acordul din 2015 încheiat între Iran, pe de o parte, şi SUA, China, Franţa, Marea Britanie, Rusia şi Germania, pe de altă parte.

Poziţia Israelului în ceea ce priveşte acordul "este bine cunoscută. Dezavantajele acordului depăşesc cu mult avantajele sale. În orice caz, acordul nu obligă statul Israel în niciun fel", a punctat Bennett.

Rusia, care se află sub sancţiuni occidentale pentru invazia sa în Ucraina, a cerut sâmbătă garanţii din partea SUA înainte de a susţine orice înţelegere la Viena pentru a salva acordul din 2015, care ar fi trebuit să împiedice Iranul să obţină o bombă nucleară în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale.

Recent, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, evreu, a făcut apel într-un mesaj în ebraică pe reţelele de socializare pentru ca evreii din întreaga lume să se mobilizeze împotriva invaziei ruseşti. De asemenea, el i-a reproşat lui Bennett lipsa de acţiune, după ce premierul israelian a evitat să condamne invazia rusă, subliniind legăturile puternice dintre Israel şi Moscova şi Kiev, aminteşte AFP.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”