Premierul japonez a ajuns în Hawaii, unde va vizita Pearl Harbour, alături de Barack Obama

Premierul japonez a ajuns în Hawaii, unde va vizita Pearl Harbour, alături de Barack Obama

Premierul japonez Shinzo Abe a sosit luni în Hawaii, în cadrul unei vizite de două zile ce va include un moment de reculegere la Pearl Harbour, alături de președintele american Barack Obama, transmite AFP.

Vizita la memorialul USS Arizona va avea loc marți și marchează împlinirea a 75 de ani de la atacul-surpriză asupra Pearl Harbour, principala bază navală americană din Oceanul Pacific. Ofensiva japoneză din dimineața de 7 decembrie 1941 s-a soldat cu moartea a 2.400 de oameni și a determinat intrarea SUA în al doilea Război Mondial.

Abe nu va fi primul premier japonez care vizitează Pearl Harbour, așa cum anunțaseră inițial autoritățile de la Tokyo. Venirea sa în Hawaii are loc însă după ce Barack Obama a devenit, în mai 2016, primul președinte american care vizitează Hiroshima, unul dintre orașele asupra cărora SUA au lansat bomba atomică.

Așa cum Obama nu a formulat, la Hiroshima, scuze pentru atacul din august 1945, nici Abe nu va prezenta scuze în timpul ceremoniei de marți. În schimb, se va reculege în memoria victimelor și va face referire la actuala alianță solidă dintre Japonia și America.

"Ororile războiului nu trebuie să se repete vreodată", a spus premierul japonez la plecarea din Tokyo. "Alături de președintele Obama, îmi voi exprima în fața lumii întregi angajamentul față de viitor și valoarea reconcilierii", a adăugat Abe.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Bătaie la Antene! / Încăierare în baie la Antena Stars!

2 „Eu încep să cred că Dominic Fritz ăsta este prost. Dar prost rău”

3 Miracol în politică! / Uite pe unul care a renunțat la ciolan pentru principii!

4 STENOGRAME „Tu ești curvă, dacă ai atitudinea asta…Băi! Tu cât de dobitoacă să fii…​” / Interlop către noua șefă…

5 Așa o fi?