Premierul malalezian cere dovezi că Rusia a doborât zborul MH17

Premierul malalezian cere dovezi că Rusia a doborât zborul MH17

Premierul malaezian, Mahathir Mohamad, a cerut dovezi că armata rusă este responsabilă de doborârea avionului Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines deasupra Ucrainei pe 17 iulie 2014.

''Acuză Rusia, dar unde sunt dovezile?, a spus premierul Mohamad într-o declaraţie dată la Tokyo, potrivit cotidianului malaezian The Star, citat vineri de agenţia EFE.

El a adăugat că Malaezia este de acord cu ideea că zborul MH17 a fost doborât de o rachetă de producţie rusească, nu însă şi cu cea că racheta a fost lansată de soldaţi ruşi.

Şeful guvernului malaezian a criticat de asemenea că autorităţile ţării sale nu au avut acces la cutiile negre ale avionului şi consideră că raportul asupra tragediei ''nu este neutru'', întrucât în opinia sa a fost conceput în aşa fel încât să culpabilizeze Rusia.

Echipa internaţională care a investigat prăbuşirea avionului a scris în raportul întocmit că sistemul de rachete cu care a fost doborât aparatul malaezian aparţinea unei unităţi militare ruseşti, care cu o lună înaintea atacului l-a transportat de la Kursk în zona controlată de separatiştii proruşi pe teritoriul Ucrainei.

După publicarea raportului, Olanda şi Australia, care, alături de Malaezia, au avut cele mai multe victime printre cele 298 de persoane ce şi-au pierdut viaţa în urma prăbuşirii avionului, au acuzat formal Rusia că a participat la doborârea avionului.

În replică, Ministerul rus al Apărării a susţinut că racheta care a doborât avionul malaezian a fost lansată din teritoriul controlat de militarii ucraineni şi a acuzat anchetatorii că desconsideră mărturiile martorilor.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria