Premierul Mongoliei a demisionat după un scandal legat de COVID-19

Premierul Mongoliei a demisionat după un scandal legat de COVID-19

Premierul Mongoliei a demisionat joi, a doua zi după o amplă manifestaţie organizată în capitala ţării şi care denunţa modul în care au fost trataţi o tânără mamă bolnavă de COVID-19 şi copilul său nou-născut, informează AFP.

Mongolia a impus măsuri de control stricte la frontiere şi este foarte puţin afectată de epidemie. Cu toate acestea, apariţia în noiembrie a primelor cazuri cu transmitere locală a dus la impunerea de carantine şi restricţii, foarte impopulare.

Această nemulţumire s-a transformat în furie săptămâna aceasta după difuzarea la televiziune a unei înregistrări în care putea fi văzută o tânără care tocmai născuse şi care era transportată de la un spital la un centru pentru tratarea bolnavilor infecţioşi. În înregistrare, femeia este îmbrăcată într-o simplă pijama şi având în picioare papuci din plastic, în condiţiile în care afară se înregistrau temperaturi de -25 de grade.

Difuzarea imaginilor a provocat o adevărată furie şi proteste organizate miercuri în faţa sediului guvernului din Ulaan Bataar, care l-au determinat pe premierul Khurelsukh Ukhnaa să demisioneze.

"Din nefericire, am comis o eroare în timpul transportării acestei mame. Ţi se rupe inima să vezi în ce mod a fost ea tratată", a spus premierul demisionar Khurelsukh Ukhnaa în timpul unei conferinţe de presă. "În calitate de premier, trebuie să-mi asum responsabilitatea" pentru această greşeală, a subliniat el.

Imaginile cu această femeie în ambulanţă, strângându-şi în braţe copilul, a suscitat critici aprinse, cu atât mai mult cu cât tradiţia mongolă cere ca tinerele mame să evite frigul şi hrana rece în timpul primei luni după ce au născut.

Circa 5.000 de persoane, printre care mulţi tineri, au manifestat miercuri.

Vicepremierul mongol, ministrul sănătăţii, precum şi directorii spitalului şi centrului pentru boli infecţioase au demisionat înainte de premier.

Din cauza pandemiei, Mongolia permite doar intrarea cetăţenilor săi în ţară. Ei trebuie să stea 21 de zile în carantină, în clădiri stabilite în acest scop de autorităţi, apoi alte două săptămâni în izolare la domiciliu.

Până acum, Mongolia a înregistrat 1.584 de contaminări cu noul tip de coronavirus, iar 3 cazuri s-au soldat cu deces.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 N-o oprește nimeni pe această nemernică? / Monica Pop, o nouă postare dementă!

2 Zvonuri...

3 „E bine că se odihnește. Mi-a furat 23 de milioane de euro de sub nas!” / Oana Zăvoranu, dezvăluiri despre milia…

4 DOCUMENT Cine sunt VIP-urile din cinematografie acuzate de DIICOT / Soțul Loredanei Groza, Andrei Boncea de la S…

5 A intrat moartea-n șoșoci? / „Prietenul nostru O, care a stat pe scenă lângă Diana Șoșoacă, este căzut la pat în…