Premierul Morawiecki: Comisia Europeană "va activa probabil" contra Poloniei, miercurea viitoare, articolul 7 al Tratatului UE

Premierul Morawiecki: Comisia Europeană "va activa probabil" contra Poloniei, miercurea viitoare, articolul 7 al Tratatului UE

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a declarat joi că se aşteaptă la declanşarea "săptămâna viitoare" contra ţării sale a celei mai dure proceduri de sancţiuni posibile în cadrul Uniunii Europene, din cauza controversatelor reforme judiciare, transmite AFP.

Comisia Europeană "va activa probabil" contra Poloniei, miercurea viitoare, articolul 7 al Tratatului UE, a spus Morawiecki, în marja summitului european de la Bruxelles.

"Desigur este de competenţa lor (...) Dar, între începutul unei astfel de proceduri injuste în ceea ce ne priveşte şi finalul acesteia, vom vorbi cu siguranţă, în mai multe rânduri, cu partenerii noştri", a adăugat premierul polonez.

Comisia Europeană, aminteşte AFP, a ameninţat de mai multe ori Polonia cu activarea faimosului articol 7 al Tratatului UE, din cauza reformelor acestei ţări în privinţa justiţiei, care reprezintă, potrivit Bruxelles-ului, o ameninţare sistemică la adresa statului de drept.

Niciodată utilizată până în prezent, această procedură este uneori considerată ca "arma nucleară" din rândul sancţiunilor posibile împotriva unui stat membru, căci ea poate avea ca rezultat, la capătul a mai multor etape, o suspendare a dreptului de vot al unei ţări în cadrul Consiliului UE, organism care reuneşte cele 28 de state membre. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria