Premierul Noii Zeelande spune că țara sa va deveni republică

Premierul Noii Zeelande spune că țara sa va deveni republică

Prim-ministrul Noii Zeelande, Chris Hipkins, a declarat că este de acord ca țara să devină o republică, dar că nu are planuri imediate de a acționa în vederea separării de monarhie.

Chris Hipkins, prim-ministrul Noii Zeeelande

Prim-ministrul Noii Zeelande, Chris Hipkins, a declarat că este de acord ca țara să devină o republică, dar că nu are planuri imediate de a acționa în vederea separării de monarhie.

Hipkins ținea o conferință de presă cu câteva ore înainte de a pleca pentru a participa la încoronarea regelui Carol al III-lea, când a fost întrebat despre perspectiva independenței Noii Zeelande de coroană, potrivit theguardian.com.

"În mod ideal, în timp, Noua Zeelandă va deveni o țară complet independentă, va sta pe propriile picioare în lume, așa cum în mare parte o facem acum", a declarat Hipkins.

"Totuși, nu cred că înlocuirea guvernatorului general cu o altă formă de șef de stat este neapărat o prioritate urgentă în acest moment."

Precedentul prim-ministru, Jacinda Ardern , a avut o poziție similară, spunând că ea personal susținea o republică, dar că nu era o prioritate politică. Hipkins și-a declarat sprijinul pentru o republică în termeni mai direcți: "Cred că în cele din urmă ar trebui să fim o țară independentă. Sunt înregistrat ca fiind un republican, cred, nu am făcut niciodată un secret din asta. Dar am mai precizat că nu este o prioritate pentru mine, nu este ceva ce intenționez să promovez".

Sprijinul public pentru republicanism în Noua Zeelandă a fost limitat. Deși nu au existat sondaje de opinie extinse, la un sondaj Reid Research din februarie 2022 s-a pus întrebarea dacă Noua Zeelandă ar trebui să se rupă de Commonwealth și să devină republică la sfârșitul domniei reginei Elisabeta a II-a. Aproape jumătate - 48% - au spus că nu, că ar prefera să rămână, iar 36,4% că da.

Hipkins a indicat că orice schimbare republicană în Noua Zeelandă ar fi probabil decisă prin referendum și numai atunci când ar exista o cerere publică puternică.

Rolul monarhiei în Noua Zeelandă este în mare parte simbolic, cu o implicare zilnică redusă. Regele Carol își păstrează un rol ceremonial ca șef de stat și rege, fiind reprezentat în Noua Zeelandă de un guvernator general.

Hipkins a declarat că plănuiește să se întâlnească cu regele cât timp se va afla în Marea Britanie, dar nu a dorit să comenteze despre ce intenționează să discute.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…