Premierul polonez a încercat să aplaneze îngrijorările Germaniei cu privire la redesfăşurarea forţelor americane

Premierul polonez a încercat să aplaneze îngrijorările Germaniei cu privire la redesfăşurarea forţelor americane

Premierul polonez a încercat luni să aplaneze îngrijorările Germaniei cu privire la un proiect menit să crească numărul de soldaţi americani în ţara sa, informează AFP.

Mateusz Morawiecki a confirmat într-un interviu că el continuă negocierile în vederea întăririi contingentului american în Polonia, la câteva zile după un articol din Wall Street Journal ce anunţa proiectul american de a reduce prezenţa militară în Germania.

"Nu avem intenţia de a face acest lucru în detrimentul contingentului american din Germania", a declarat Morawiecki pentru agenţia de presă baltică BNS.

Această declaraţie intervine cu o zi înainte de vizita pe care ministrul de externe german, Heiko Maas, o va desfăşura, marţi, la Varşovia.

Politicieni germani şi-au exprimat îngrijorarea în legătură cu planul de a reduce la 25.000 numărul de soldaţi americani, comparativ cu 34.500 în prezent, estimând că aceasta ar fi o lovitură dură pentru NATO şi un succes pentru Rusia.

Nu este clar dacă o eventuală decizie a Washingtonului de a majora efectivele sale în Polonia va fi legată de retragerea de soldaţi din Germania.

Polonia, membră a NATO, militează de mai multă vreme pentru o prezenţă permanentă de trupe americane pe teritoriul său, pentru a stăvili Rusia.

Preşedintele american Donald Trump a majorat deja la 5.500 de persoane efectivele americane din Polonia, în cadrul unui răspuns mai amplu al NATO la îngrijorările suscitate de anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia, în 2014.

Responsabili ai Casei Albe şi Pentagonului au refuzat să confirme sau să infime informaţiile din WSJ, care survin pe fondul unor tensiuni între Administraţia lui Trump şi aliaţii săi europeni cu privire la acordurile de cooperare pe termen lung.

Ambasadoarea SUA la Varşovia a declarat săptămâna trecută că negocierile asupra întăririi prezenţei americane în Polonia sunt "pe drumul cel bun" şi că "în curând" ar trebui să aibă loc un anunţ.

"Negocierile asupra creşterii numărului de soldaţi americani în Polonia se derulează după cum era prevăzut şi cred că rezultatul lor va fi impresionant", a declarat Morawiecki luni.

Potrivit lui, menţinerea unor relaţii strânse cu SUA este "nu doar în interesul Poloniei, ci şi al întregii Europe, inclusiv al Germaniei".

Preşedintele conservator polonez Andrzej Duda a încercat să-l măgulească pe preşedintele american, mergând până la a-i propune construcţia de către Polonia a ceea ce el a denumit "Fort Trump", care să găzduiască mii de soldaţi americani.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...